Uuring: kõrged kontsad põhjustavad ravimatut haigust

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Stanfordi Ülikooli teadlased leidsid, et stiletode kandmine tekitab naiste põlvedes suuri pingeid, mille tulemuseks võib olla osteoartroos.

Lisaks valusatele jalgadele, pahkluudele ja seljale tekitab kõrgete kontsade kandmine hiljutise uuringu järgi pöördumatuid kahjustusi ka põlveliigestele, kirjutab The Telegraph. Eriti ohtlik on see naistele, kes on ülekaalulised.

Uuringusse kaasati 14 tervet naist, kelle põlveliigeseid jälgiti erinevate jalanõude kandmise ajal. Selgus, et mida kõrgemad on kontsad, seda rohkem on põlved nii kõndides kui ka seistes paindes. See tekitab aga põlvedes suure pinge, mis omakorda kahjustab liigeseid ning võib tekitada eluaegse liigesehaiguse.

Pikaaegne kontsade kandmine põhjustab liigeste ja kudede kulumist. Tavaliselt lubab kõhrede sile pind liigese sujuvat liuglemist üksteise suhtes, kuid osteoartroosi puhul kõhre töövõime väheneb ning luud hakkavad üksteise vastu hõõrduma. Selle tulemusel paistetavad liigesed üles ja põhjustavad inimesele väga suurt valu.

Haigusele ei ole ravi ning paljud selle all kannatajad loodavad vaid valuvaigistite abile.

Ainuüksi Inglismaal vajavad 60 000 inimest aastas kulunud liigeste tõttu põlveoperatsioone. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles