Siseministeerium vs. Chiesa: kas itaallane visatakse jälle riigist välja?

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Koort, sisejulgeolekupoliitika asekantsler ja Itaalia ajakirjanik Giulietto Chiesa.
Erkki Koort, sisejulgeolekupoliitika asekantsler ja Itaalia ajakirjanik Giulietto Chiesa. Foto: Sander Ilvest, Margus Ansu / Postimees

Kas Itaalia ajakirjaniku ja endise Euroopa Parlamendi liikme Giulietto Chiesa sissesõidukeeldu pikendatakse, küsis Postimees siseministeeriumilt, sest Impressumi poolt kutsutud mees plaanib Eestisse naasta järgmisel nädalal.

«Rõhutame, et riigil on jätkuvalt õigus julgeoleku ja avaliku korra tagamiseks isikuid riiki mitte lubada, kehtestades vajadusel tähtajalise või tähtajatu sissesõidukeelu,» oli Erkki Koorti, sisejulgeolekupoliitika asekantsleri napp vastus sellele küsimusele.

Chiesale kehtestati üheks kuuks sissesõidukeeld 12. detsembril 2014. Ta tuleb varsti tagasi ja seekord kord parlamendiliikmete ja ajakirjanikega.

Ka kaebas Chiesa siseministeeriumi otsuse Tallinna halduskohtusse. Kui sealt lahendust ei tule, on ta lubanud ka Euroopa Inimõiguste Kohtusse pöörduda. Koorti vastus sellele on: «Eesti on demokraatlik riik ja kõigil on loomulikult vabadus oma õiguste kaitseks kohtusse pöörduda. Kehtestatud sissesõidukeelde on kohtus varemgi vaidlustatud ning kohtu otsusega jäetakse keeld kas jõusse või tühistatakse.»

Varem on sissesõidukeelu näiteks vaidlustanud itaallane Giovanni Sposato. Tallinna halduskohus otsustas üle kümne aasta tagasi sissesõidukeelu tühistada, sest see oli õigusvastane, vajalikul määral motiveerimata ning segane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles