Reinsalu: Soome õhuväe osalemine õppusel mullu poleemikat ei tekitanud

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Ants Liigus

Endise kaitseministri Urmas Reinsalu sõnul osales Soome õhuvägi eelmisel sügisel Balti regionaalsel õppusel, mille eesmark oligi NATO ja partnerriikide omavaheline koostöö, ja siis ei põhjustanud see mingit poleemikat.

«Loodan, et soomlased kindlasti osalevad ühisõppusel Ämaris. Meie eesmärk on arendada Ämari baas nii regionaalseks treeningkeskuseks, kui saavutada see, et Ämari oleks alaline NATO õhuturbe baas. Liitlaste alaline kohalolek Eestis toodab julgeolekut ka Soomele. Kui me õppustel koos tegutseme, on sel mõlema riigi jaoks heidutust tootev efekt,» ütles Reinsalu.

Tema sõnul on julgeolekupilt võrreldes Islandi õhuturbemissiooni aegse poleemikaga Soomes kardinaalselt muutunud.

«Ja seda sellises suunas, et peame tegema rohkem koostööd. Üks asi on NATO liikmelisus, teine asi on see, et oleme vennasrahvad ja Euroopa Liidu liikmed. Ka Euroopa Liidu liikmete vahel eksisteerib abiklausel. Sõjalise kriisi ajal läheb Eesti kindlasti soomlastele appi ja küllap Soome annab ka meile abi. Sest teame, et sõda ühe naabri vastu jõuab alati teise õuele,» ütles Reinsalu.

Ajaleht Helsingin Sanomat teatas täna, et et erinevalt peaminister Alexander Stubbist ja kaitseminister Carl Haglundist ei toeta president Sauli Niinistö ja välisminister Erkki Tuomioja Soome õhujõudude osalust Eestis koos USA lennuväega peetavatel ühisõppustel..

Stubb eitas rahvusringhäälingu YLE usutluses väiteid, nagu oleks riigi välispoliitilises juhtkonnas erimeelsusi seoses

Soome õhujõud on varem osalenud vähemalt paar korda aastas Balti riikides Läänemere regiooni ja samuti ka NATO manöövritel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles