Ühel protsendil maailma kõige rikkamatel on varsti enam kui kõigil ülejäänutel kokku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Gates
Bill Gates Foto: SCANPIX

Heategevusorganisatsiooni Oxfarm raporti kohaselt lõhe maailma kõige rikkamate ja kõige vaesemate vahel kasvab kiiresti.

Maineka majandusväljaande Forbes andmetel on maailma kolm kõige jõukamat inimest Hispaania tekstiili- ja rõivatööstur Amancio Ortega Gaona, Microsofti asutaja, ameeriklane Bill Gates ning Liibanoni päritolu Mehhiko ärimees ja filantroop Carlos Slim Helu.

Oxfami arvates on maailma ühel protsendil kõige rikkamatel juba järgmisel aastal vara rohkem kui kõigil ülejäänutel kokku.

Kõige jõukamate osakaal globaalse jõukuse omamisel on viimastel aastatel kiiresti kasvanud.

Näiteks 2009. aastal oli maailma kõige rikkamate käes 44 protsenti maailmas olemasolevast varast. 2016. aastal aga on nende käes juba üle 50 protsendi sellest varast.

Ühest protsendist kõige rikkamatest ülejäänud vara ei ole samuti jaotunud ühtlaselt. Enamik sellest kuulub umbes viiendikule. Ülejäänud 80 protsenti saab vaeseks pidada, kuna neil on globaalsest jõukusest vaid 5,5 protsenti.

80 protsendil «vaestel» on keskmiselt 3300 eurot iga täiskasvanu kohta. Rikastel seevastu aga keskmiselt 2,3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles