Aita tuleb imelaps ja teisi osavaid muusikuid

, kontserdikorraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trios Peedu Kass Momentum mängib klaverit Kristjan Randalu ja trumme Toomas Rull.
Trios Peedu Kass Momentum mängib klaverit Kristjan Randalu ja trumme Toomas Rull. Foto: Erakogu

2.–4. jaanuaril asetleidnud festival «Koolijazz=Jazzikool 11,0» avas Viljandi džässiaasta. Ent juhtuma alles hakkab: veel aasta esimese kuu sees saab Viljandis kuulata kahte tipptasemel kontserti. Esimene neist on juba neljapäeval, 22. jaanuaril, mil Viljandi pärimusmuusika aidas esineb Andreas Varady Trio Iirimaalt.

«Ta on üks planeedi suurimaid talente, kes viib meid tagasi džässi algusaegadesse» on Andreas Varady kohta öelnud legendaarne džässmuusik Quincy Jones, kelle agentuuri artistide hulka praegu 17-aastane muusik paar viimast aastat on kuulunud.

Ungari mustlaste peres sündinud Andrease lapsepõlv möödus ühes Slovakkia väikelinnas. Nelja-aastaselt hakkas ta kuulmise järgi kitarri mängima. 2007. aastal kolis pere Iirimaale ja 9-aastane poiss hakkas mängima Limericki ja Corki tänavatel. Esimese plaadini «Questions» jõudis ta 2010. aastal koos trummari ja produtsendi David Little ´iga. Ta on noorim artist, kes eales esinenud  Londoni kuulsas Scott´s Jazz Clubis. 2012. aastal esines ta esimest korda maailma ühel mainekamal, Montreux` džässifestivalil, kus teda kuulis Quincy Jones. Nüüdseks on noormees osalenud juba enam kui poolesajal mainekal festivalil.

Andreas ei ole kunagi õppinud muusikakoolis, tema ainsaks juhendajaks on olnud isa Bandi, kes selles trios mängib bassi. Trio trummar on Andrease 11-aastane vend Adrian. Jaanuariturneel esinevad nad Saksamaal, Austrias, Hollandis ja Eestis.  Kahest Eesti kontserdist esimene leiab aset Viljandis 22. jaanuaril ja teine Tallinnas kinos «Sõprus» päev hiljem.

Nädala pärast, 29. jaanuaril kell 19 esineb pärimusmuusika aidas trio Peedu Kass Momentum. Nii Eesti kui Euroopa džässilavadel hinnatud kontrabassimängija Peedu Kassi ansamblis mängib klaverit Kristjan Randalu ja trumme Toomas Rull. Kontserdil kõlab suuremalt jaolt Peedu Kassi loodu, sekka ka bändi teiste liikmete loomingut. See on nüüdisaegne džäss, mida iseloomustab selge kõla ja põhjamaine kargus segatuna rütmilise intensiivsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles