Urmas Paet: julgeolekuriskid kasvavad

Urmas Paet
, Euroopa Parlamendi saadik (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Raigo Pajula

2015. aastal mõjutab maailmas toimuvast meid kõige enam suure tõenäosusega Venemaa ja lääneriikide suhete edasine areng. Ehk kas õnnestub leida mingi tasakaalupunkt või jätkub suhete halvenemine ja pingestumine. Olulisel kohal on siin Ukraina konflikti edasine kulg ning ka Venemaa käitumine ennekõike Moldova ja Gruusia suhtes ehk kas külmutatud konfliktide alad neis riikides soojendatakse taas üles, et ka Moldovat ja Gruusiat Euroopa Liidust eemale peletada.

Eestil Venemaa piiririigina tuleb paraku olla valmis nii agressiivse retoorika jätkumiseks kui ka üksikuteks ebameeldivateks intsidentideks. Selles osas on väga oluline, et suudetaks piirata transponderiteta sõjaväelennukite lende Läänemere kohal. Arvestades reisilennuliikluse tihedust ning mitme lennujaama asukohta Läänemere ääres on sellised pimedad lennud lihtsalt ohtlikud. Loodetavasti suudetakse seekord midagi ette võtta enne, kui kohutav õnnetus juhtub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles