Raskustesse sattunud tudeng saab taotleda eritoetust

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aasta alguses lisandus uus õppetoetuse liik, see on mõeldud tudengeile, kelle majanduslik olukord on viimase kolme kuu jooksul halvenenud. Lisaks suureneb ülikoolides tulemusstipendiumi saajate hulk.

Vajaduspõhise õppetoetuse saamiseks arvestati näiteks mullu sügisel üle-eelmise aasta maksu- ja tolliameti andmeid. Tudengite majanduslik olukord aga võib muutuda ootamatult ja seetõttu on loodud uus eritoetussüsteem.

Kevadsemestril on 330 üliõpilasel üle Eesti võimalus saada vajaduspõhist eritoetust. Toetuse saajate arvu soovib haridus- ja teadusministeerium sügissemestril suurendada viiesajale. Tartu ülikoolis saab eritoetust sellel aastal umbkaudu 125 üliõpilast.

Üliõpilane peab eritoetuse saamiseks kõigepealt taotlema vajaduspõhist õppetoetust. Kui ilmneb, et vajaduspõhist õppetoetust pole võimalik saada, kuid tudengi majanduslik olukord on siiski hiljuti halvenenud, on tal võimalus semestri vältel taotleda kõrgkoolis eritoetust.

Edasine on ainult ülikooli otsustada. «Igale kõrgkoolile jagati raha eritoetusteks ning koolid panevad õige pea ka üles info, kuidas taotlemine täpselt käib. Seejärel esitab üliõpilane taotluse vastavalt sellele, kuidas kool seda nõuab – kas elektrooniliselt või paberil,» rääkis haridus- ja teadusministeeriumi kõrgharidusosakonna peaekspert Janne Pukk.

Toetuse saamise üks tingimusi on see, et õppekava nõutud mahust peab olema täidetud vähemalt 75 protsenti. Põhitingimus on aga see, et tudeng pole saanud vajaduspõhist õppetoetust.

Ootamatult majanduslikult raskesse olukorda sattunud üliõpilasele toetuse määramisel arvestatakse tudengi pere viimase kolme kuu brutosissetulekut, mis ei tohiks ühe pereliikme kohta olla suurem kui 329 eurot kuus.

Puki kinnitusel on seaduse järgi jäetud ülikoolidele võimalus ise otsustada, mis tingimustel eritoetust jagada. «Eritoetuse jagamine on tehtud paindlikuks ning ülikoolid saavad täpsemad tingimused ise valida ja neid kombineerida,» ütles Pukk.

Eritoetuse määramine keeruline

Tartu ülikooli õppekorralduse peaspetsialist Ülle Hendrikson ütles, et ülikooli kehtestatud tingimusi eritoetuse saamiseks arutatakse järgmisel nädalal senatis. «Eriolukordade arvestamise keerukus on aga see, et kogu õppeaasta vältel peab olema valmis taotluste laekumiseks, kuid pole teada, kui palju meil võib edaspidi olla tudengeid, kes toetust vajaksid,» rääkis ta.

Hendrikson lisas, et ootamatult raskesse majanduslikku olukorda sattunud üliõpilasi on raske võrrelda, et neid pingeritta panna, kuid ikkagi on pere keskmine sissetulek see, mida saab eelkõige eritoetuse määramisel edaspidi arvestada.

Tulemusstipendiume rohkem

Kui enne sai tulemusstipendiumi 480 tudengit üle Eesti, siis kevadsemestril seda arvu kahekordistatakse ehk stipendiumi saab 960 tudengit.

Tulemusstipendiumi eesmärk on tunnustada ja toetada häid õpitulemusi saavutanud tudengeid, seega on stipendiumi saamise tingimused õpitulemuste osas nõudlikud ehk üliõpilasel tuleb stipendiumile kandideerides täita õppekava täies mahus.

Eelmisel kevadel sai Tartu ülikoolis tulemusstipendiumi 127 üliõpilast. Sügissemestril stipendiumi saajate hulk aga kahekordistus. Sellel kalendriaastal peaks Hendriksoni sõnul tulemusstipendiumi saajaid olema Tartu ülikoolis üle viiesaja.

Vajaduspõhise toetuse suurus on endiselt 75–220 eurot, vastavalt tudengi pereliikmete sissetulekule. 1. jaanuarist on aga tõusnud ka vajaduspõhise toetuse ülempiir. Kui eelmisel taotlusperioodil oli brutosissetuleku ülempiiriks 299 eurot pereliikme kohta kuus, siis aasta algusest on see 329 eurot.

Toetusi saavad taotleda kõik üliõpilased, kes on kõrgkooli astunud 2013/2014. õppeaastal või hiljem. Varem sisseastunud saavad taotleda põhitoetust ning majanduslikku ja lisatoetust.

Õppetoetused kevadsemestril

  • Tulemusstipendium 100 eurot.
  • Eritoetus 135 eurot.
  • Vajaduspõhine toetus 75–220 eurot.
  • Toetusi saavad taotleda kõik üliõpilased, kes on kõrgkooli astunud 2013/2014. õppeaastal või hiljem.
  • 2016/2017. õppeaastal laienevad tingimused kõigile.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles