Maruste: Eesti õigusruumi suurim probleem on ülereguleerimine

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste.
Rait Maruste. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimehe Rait Maruste hinnangul on Eesti õigusruumis suurim probleem ülereguleerimine.

«Suurima probleemina näen ma arusaamist, et iga pisiprobleemi peab lahendama seaduse tasemel õigusaktiga, selmet seaduses määrata eesmärgid, üldised printsiibid ja mõisted ning rakenduslik osa lahendatakse seadusest alamalseisvate aktidega, kui vaja» ütles Reformierakond kuuluv Maruste Postimehele.

Ta lisas, et palju asju võiks jätta ka tavade, terve mõistuse ja kohtupraktika kujundada.

Eesti õiguskeelt peab Maruste kahetsusväärselt keeruliseks.

«Kahetsusväärselt on Eesti õiguskeel üsna kontrollimatult läinud liialt keeruliseks ja kohmakaks, mis on teinud ka eriala inimestel tekstide mõistmise raskeks, kui mitte võimatuks. Seepärast tuleks nii ülereguleerimisele pidurit panna ja tekste sihipäraselt koostada lihtsas ja selges keeles. Kui see ka kohe ei õnnestu, tuleks see seada selgeks õigusloomeliseks eesmärgiks,» märkis ta.

Maruste sõnul on kaasavus ja läbimõeldus tänagi eesmärgiks, nagu õigusloome hea tava eeldab. «Kas see alati igal üksikult juhul parimal viisil õnnestub, on omaette küsimus. Ikka ja alati saab midagi paremini teha, kui perfektsionistiks saamisesse poliitilises protsessis ma ei usu,» lausus Maruste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles