Müügimaks paneb linna ja riigi võidu jooksma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige rängemalt mõjub müügimaks väikepoodidele.
Kõige rängemalt mõjub müügimaks väikepoodidele. Foto: Raigo Pajula

Tallinna linnajuhtide kinnitusel ei kiirustata tuleva aasta linnaeelarve vastuvõtmisega sel eesmärgil, et jõuda ette riigikogu menetluses olevast seaduseelnõust, mis näeb ette müügimaksu kaotamise kohalike maksude seast.


Paraku otsustab müügimaksu kogumise järgmisel aastal just see, kas linn saab oma eelarve vastu võetud enne, kui riigikogu jõuab kohalike maksude seadust muuta.

«Kui riigikogu võtab vastu kohalike maksude seaduse muudatuse, peab Tallinna linn näiteks müügimaksu korra tühistama ja müügimaksu korjata ei tohi. Kui Tallinn jõuab oma eelarve enne kohalike maksude seaduse muudatust vastu võtta, võib Tallinnal tekkida nõudeõigus riigi vastu, kui riik ei ole tulude vähenemist kompenseerinud või ülesandeid vähendanud,» selgitas Mailin Aasmäe rahandusministeeriumist.

Sedasama ütles ka Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut, kelle sõnul kiirustati eelarve vastuvõtmisega siiski muudel põhjustel. «Eelarve menetlemise eesmärk ei saa olla see, mida riigikogu teeb või menetleb. Eesmärgid on ikkagi euro ja kultuuripealinn, aga kahtlemata antud juhul kui eelarve võetakse vastu enne, kui riigikogus seadusi muutma hakatakse, siis müügimaks kehtib Tallinnas,» rääkis Vitsut BNSile.

Volikogu opositsioon kahtlustab linnavõimu kavaldamises. Volikogu IRLi fraktsiooni hinnangul on Tallinna 2011. aasta eelarve ebaloomulikult kiire menetlemise taga just 250 miljoni krooni suurune kompensatsiooninõue.

«Linnaeelarve projekti ebaloomulikult kiire menetlemise taga ei ole vajadus Brüsselile näidata kultuuripealinna rahade olemasolu, vaid võtta eelarve vastu enne, kui riigikogu müügimaksu kehtetuks tunnistab,» sõnas IRLi fraktsiooni esimees Indrek Raudne.

«Vastavalt valla- ja linnaeelarve seadusele tuleb riigil maksta omavalitsusele tulude vähenemise korral kompensatsiooni, kui pärast kohaliku eelarve vastuvõtmist kehtestab riigikogu või vabariigi valitsus õigusakte, mille alusel omavalitsuse tulud vähenevad. Tulenevalt sellest ongi Tallinnal uue eelarve vastuvõtmisega tavapäratult kiire,» väitis Raudne.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Taavi Rõivase hinnangul on müügimaksust saamas linnavalitsuse viimane õlekõrs linnakassa kasvava miinuse katmiseks.

«Riigikogu enamus on avaldanud selget tahet müügimaks ja paadimaks kaotada, kahtlemata pole see saladuseks ka Tallinna linnajuhtidele. Seadus on läbinud esimese lugemise, vastu võetakse eeldatavasti septembri lõpuks. Need maksud avaldavad survet hindadele ning seda paraku üle kogu Eesti,» põhjendas Rõivas müügimaksu kaotamise vajadust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles