Ugala teatris esietendub lugu ebatavalisest tüdrukust nimega Amalia

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaudia Tiitsmaa Ugalaetenduses "Amalia"
Klaudia Tiitsmaa Ugalaetenduses "Amalia" Foto: Heigo Teder

Laupäeval, 31. jaanuaril esietendub Ugala teatris Soome näitekirjaniku Kati Kaartineni näidend „Amalia“ (originaalpealkirjaga „Samanlainen onni“). Lavastuse keskmes on väikelinna haiglas töötav keskealine üksikisa ja tema 17-aastane tütar Amalia.

Amalia pole tavaline tüdruk. Talle valmistab raskusi teiste inimeste mõtete, tunnete ja tegude mõistmine. Kõige lihtsam on sildistada teda autistiks. Maailm on tema jaoks koht, milles hakkama saamiseks peab ta pingutama. Soovides oma tütrele kõige paremat, on isa kehtestanud talle reeglid, mis peaks soovituste kohaselt aitama tüdrukul oma eluga hakkama saada. Nii ei pea tüdruk turvaliste koduseinte vahelt väljumagi. Mida aeg edasi ja täiskasvanuks saamisele lähemale, seda enam tekib Amalial küsimusi, millele isa Karil talle vastust anda pole. Kui aga Amalia ellu saabub uus hoidja Karoliina, pannakse proovile isa ja tütre elus seni kehtinud piirid ja reeglid.

Karoliinaga koos aega veetes leiab Amalia julgust, et otsida omal käel vastused varem ebamugavana tundunud küsimustele ning avastada enda jaoks uus maailm. Maailm, mis koosneb üksteise ärakuulamisest, mõistmisest ja hoolimisest.

„Amalia“ on Kati Kaartineni esimene näidend, mis Eestis lavale jõuab. Kaartineni sooviks oli kirjutada noorest tüdrukust, kes on mingil kombel oma isa juures lõksus. „Tahtsin uurida seda suletud maailma ja selles toimivaid suhteid. Ja siis soovisin ma juhtida selle paari teele kellegi väljastpoolt – Karoliina, kes omakorda tunneb ennast abitu suhtlejana ja on end mingis mõttes eraldanud," lisas näitekirjanik.

„Amalia“ lavastaja on Ugala teatri näitleja Tanel Ingi, kelle jaoks on see teine lavastus. Varasemalt on ta Ugala teatris lavastanud 2011. aastal näidendi „Väike raha“.

Tanel Ingi: „See on lugu ebatavalisest tüdrukust, kes ise tunneb ennast tavalisena. Tahab neid samu tavalisi asju, mis meid õnnelikuks teevad. Tahab olla samamoodi õnnelik nagu me kõik. Ja ta ongi. See on helge ja sooja huumoriga jutustatud lugu armastusest, mis ei tee vahet tavalise ja ebatavalise vahel.“

Amaliat kehastab Klaudia Tiitsmaa, tema isa mängib Andres Tabun ning Karoliinat Terje Pennie (külalisena). Lavastuse kunstnik on Jaanus Laagriküll, muusikalise kujunduse autorid on Taago Tubin ja Tanel Ingi. Valguskujunduse tegi Kristjan Suits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles