Sotsiaalkomisjoni esimees taunis Vassiljevi steriliseerimissoovitust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heljo Pikhof
Heljo Pikhof Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof taunis komisjoni liikme Viktor Vassiljevi komisjonis öeldut, mille kohaselt võiks vastutustundetu mehega lapse saanud naised steriliseerida.

Pikhof ütles BNSile, et Vassiljevi väljaütlemine tekitas istungil osalejate hulgas hämmeldust ja pahameelt. «Praeguseks on ta meedias juba püüdnud oma väljaütlemisi selgitada, istungil kohapeal ta seda ei teinud. Ilmselt on valimiseelse olukorra tõttu mõnel poliitikul kadunud kontroll oma sõnade üle,» lausus Pikhof.

«Doktor Vassiljevi tänane väljaütlemine sotsiaalkomisjonis oli äärmiselt ebaõnnestunud ja solvav, ma siiralt loodan, et ta ei mõelnud seda tõsiselt. Lapse saamine on nii naise kui ka mehe vastutus ja ühtegi oma lapsevanemakohustust mitte täitvat inimest ei saa vabandada sellega, et ta ongi lihtsalt vastutustundetu ja teise vanema poolt valesti valitud. Riik peab omalt poolt õla alla panema, et rongavanemate lapsi aidata, selle asemel, et riigikogu liikme tasemal üksikvanemaid sildistada,» rääkis ta.

«Minu meelest selliseid naisi tuleks karistada lausa seadusega, kes abielluvad vastutustundetu mehega, ja seadus võiks täie karmusega sekkuda ja sellised naised steriliseerida,» ütles Vassiljev täna riigikogu sotsiaalkomisjoni istungil.

Vassiljev ise selgitas enda väljaütlemist, märkides, et juhtis komisjonis tähelepanu riigi senisele vastutustundetule majandamisele, mis on viinud inimeste vaesumiseni, välismaale põgenemiseni ning võimetusele elatist maksta.

«Süüdi on riiki 15 aastat valitsenud erakond. Sealjuures tõin ma välja ebaõnnestunud näitena naised, kes valivad elukaaslaseks mehe, kes ei suuda lastele elatist maksta. Rõhutan, et ma väga vabandan taolise väljaütlemise pärast, mis oli selgelt kohatu nende naiste suhtes, kes kasvatavad üksi last, sest nemad ei ole selles süüdi. Keskerakond on alati olnud seisukohal, et üksikvanemate toetuseks tuleb luua fond, mis leevendaks nende keerulist seisukorda. Ma vabandan!» kirjutas Vassiljev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles