Supermarketite müügihitt võib lettidelt kaduda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banaane ostetakse väga palju.
Banaane ostetakse väga palju. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Banaanid on ühed enam ostetud kaup supermarketites, kuid maailmas hoogsalt leviva seenhaiguse tõttu võib nende saagikus järsult väheneda.

Seenhaigus Fusarium oxysporum  on põhjustanud suuri probleeme Aasia banaanikasvatajatele ja on nüüdseks levinud ka Aafrikasse, kirjutab Telegraph. Seenhaiguse uus vorm, mida teatakse Panama tõvena, ründab nüüd maailma ühte kõige populaarsemat banaanisorti Cavendish. Hiljuti leidus seda tõbe Aasia ja Austraalia istandustes, kuid on seda leitud ka Lähis-Idas ja Mosambiigis.

«Banaanid on maailma kõige enam tarvitatud ja eksporditud puuvili,» rääkis ÜRO toiduagentuuri  ekspert Fazil Dusunceli. Kuna 85 protsenti banaanidest kasvatatakse sisetarbimiseks, siis võib tema sõnul ette kujutada, kuidas haiguse levik mõjutab arengumaades toiduga varustatavust.

Haigus toodab toksiine, mistõttu taim närbub ja sureb. Muld jäävate seeneoste tõttu on pinnas aastakümneid banaanide kasvatamiseks kõlbmatu. Kuna haigustekitaja on pinnases, siis kannavad inimesed, aga töövahendid nagu traktorid seda edasi ning seda on väga raske ohjeldada. Paljud kasvatajad ei ole valmis selleks, et oma maad aastakümneid mitte kasutada. Kuigi seal võib kasvatada teisi kultuure, on seeneeoste võimalik levik põhiliseks probleemiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles