Swedbank prognoosib reaalpalga 6,5-protsendilist tõusu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Swedbank prognoosib, et Eestis tõusevad reaalpalgad tänavu 6,5 protsenti, mis on poole protsendipunkti võrra rohkem, kui novembris avaldatud prognoosis.

Palgakasv saab lisajõudu tööjõumaksude langetamisest aasta algul, mis kommertspanga hinnangul panustavad 1,6 protsendipunktiga. Arvestades eriti madalat inflatsiooni tõuseb reaalpalk enam kui 6 protsenti, seisab Swedbanki majandusprognoosis, vahendab BNS.

Lisaks kasvavad nii miinimumpalga kui avaliku sektori palgad, mis toetavad eratarbimise kasvu, millest saab nii tänavu kui tuleval aastal peamine majanduskasvu faktor.

Olukord tööturul jääb endiselt pingsaks ning tööjõupuudus süveneb. Tööhõive tõenäoliselt väheneb mõnevõrra, seda nii tööjõu pakkumise kui nõudluse vähenemisele. Viimast soodustab tootlikkuse tehtavate investeeringute kasv.

Põlevkivitööstus ja toidutööstus tõenäoliselt koondavad inimesi, seda nafta- ja toiduainete hindade languse tõttu maailmaturul, siiani on koondamised puudutanud siiski vaid 0,05 protsenti hõivatuist ning koondatutel on head võimalused leida tööd teistes sektorites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles