Brasiilia-reis pakkus tartlastele seikluse, mille jäädvustas Hiina televisioon

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sambatund välismaalastele Rio de Janeiros. Et lõviosa harjutajaist olid sel õhtul Lõuna-Koreast pärit noored, siis tunneb eestlased pildilt kergesti ära. Tunnist võttis osa aga ka kanadalasi ja ühendriiklasi.
Sambatund välismaalastele Rio de Janeiros. Et lõviosa harjutajaist olid sel õhtul Lõuna-Koreast pärit noored, siis tunneb eestlased pildilt kergesti ära. Tunnist võttis osa aga ka kanadalasi ja ühendriiklasi. Foto: Erakogu

Hiina kesktelevisiooni (CCTV) uudisloos pälvis tähelepanu Rio de Janeiro tantsutreeneri Helio Ricardo Borges´i sambatund, kus jäid kaadrisse Tartust kohalesõitnud reisihuvilised.

Tänavune sambakarneval Rio de Janeiros leiab aset 13. kuni 17. veebruarini ning riik valmistub enam kui miljoni turisti saabumiseks. Rio de Janeirot külastades pole aga vahet ei kuul ega aastaajal, mil sinna satud, sest samba- ja bossanovarütmid saavad sind kätte nii või teisiti.

Helio Ricardo Borges on 29-aastane tantsutreener ning Rio ööelu ja klubisid hästi tundev giid. Hilisõhtuse tantsutunni järel pakub ta tuuri ühte kõige lõbujanulisemasse linnaossa Lapasse, kus ta õpilastel on võimalus vastomandatud liigutusi päriselus kohe proovida.

Treeener tutvustab ka pöörase maailmalinna klubireegleid ja muusikuid, soovitab jooke ning juhatab kätte tänavanurga, kust saab hiljem hotellisõiduks usaldusväärse takso. Ta ütleb, et kuigi öö on ohtlik ja kuigi just turiste hoiatatakse kallaletungide eest, siis eelkõige on tähtis hoida silmad lahti ja mitte liialt punnis taskutega ringi jalutuda.

Kui mina oma reisikaaslasega eelmisel kolmapäeval kell 21 alanud Helio Ricardo Borges´i tundi külastasin, selgus, et lisaks igas vanuses ja igast ilmakaarest Riosse saabunud «õpilastele» on kohal China Central TV reporter Lucrecia Franco, kes asus kõigepealt intervjueerima treenerit, jäädvustas seejärel tundi ning lõpuks küsitles õpilasi.

«Need on vaid kolm sammu, ja paus! Kõige tähtsam on energia su kätes ja puusades ja naeratuses,» rääkis Helio Ricardo Borges intervjuud andes televaatajaile.

Reporter Lucrecia Franco lisas, et kuigi brasiillased on ka ise veendunud, et samba peab olema eelkõige veres ning inimene peab olema sellega koos sündinud, siis tantsuõpetaja, kes on carioca ehk üles kasvanud Rios, tõestas vastupidist.

«See on pigem psühholoogiline... Inimesed mõtlevad jah, et kui nad ei ole brasiillased, siis nad ei ole seda võimelised tegema. Kunst ei ole aga muus kui puusade liikumises,» lausus ta ja näitas ette, mida näitama pidi.

Kui oma reisist Rio de Janeirosse raatsida tantsule kulutada kasvõi üksainus õhtu, siis soovitab Helio Ricardo Borges külastada klubi nimega Rio Scenarium. See asub Lapas, antiikse sisustusega kolmekorruselises hoones, tänaval, mille kõik majad on pärit umbes aastaist 1870.

Hoolimata külastaja vanusest tuleb klubisse minejal kaasas kanda mõnd dokumenti või selle koopiat. Iga siseneja isikuandmed kantakse arvutisse, millele lisatakse kohapeal tehtud foto. Maja on täis suurekasvulisi turvatöötajaid, kes püüavad kõigel toimuval silma peal hoida. Kõik joogid kantakse sulle sisenemisel ulatatud kaardile, mille eest tuleb maksta lahkudes.

Vajalikud juhised Helio Ricardo Borges´i sambatundide ja öiste linnaekskursioonide kohta leiab kergesti internetist www.riosambadancer.com või Helio Ricardo Borges´i FB leheküljelt.

Hiina televisioonile tehtud videolugu «Tourists travel to Brazil before Carnival to learn to dance» võib näha siit: https://www.youtube.com/watch?v=L-BlUIIWTk8&feature=youtu.be

CCTV America on Hiina Kesktelevisiooni inglisekeelne programm, mis on suunatud nii Põhja- kui Lõuna-Ameerika vaatajaskonnale ning mis kajastab väga laia teemade ringi ning mitte ainult Hiinaga seonduvat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles