Videolugu: vaata, millise tanki sai sõjamuuseum

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti sõjamuuseum võtab homme pidulikult vastu Poola armeemuuseumi kingitud tanki T-34/85.

Küsimusele, miks peaks üks T-34 tüüpi tank olema Eesti sõjamuuseumis, vastab asutuses teadurina töötav Siim Õismaa: «T-34 on Teise maailmasõja üks kuulsamaid tanke ja seda kasutati väga laialdaselt Eestis 1944/45. aastal toimunud lahingutes. Sellepärast peab ka see olema Eesti sõjamuuseumis.»

Veel märgib Õismaa, et konkreetne sõjamasin ei ole siiski näinud lahingut, sest see on toodetud Poolas pärast Teist maailmasõda ja suure tõenäosusega kasutati seda Poola armees kas reservsõidukina või väljaõppesõidukina.

Eksponaati saab seni uudistada militaarmuuseumi ees, ent kevadel saavad külalised vaadata tanki muusemi rasketehnika hallis.

Muuseumi teatel osalevad homsel pidulikul tseremoonial kaitseminister Sven Mikser, Poola suursaadik doktor Robert Filipczak ning Poola armeemuuseumi delegatsioon eesotsas direktor Zbigniew Waweriga.

Vaata videost legendaarset Poola teleseriaali «Neli tankisti ja koer», kust saab näha, kuidas sõidab T-34 tüüpi tank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles