Karm tõde Kambodža riidevabrikus šokeeris noort moeblogijat

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasia õmblusvabrikutes on madal palk ja rasked töötingimused.
Aasia õmblusvabrikutes on madal palk ja rasked töötingimused. Foto: NYT/SCANPIX

Norra neiu ei suutnud kaamerate ees pisaraid tagasi hoida, rääkides sellest, mida ta koges  kiirmoetööstuse jaoks riideid tootvas Kambodža vabrikus.

«Ma ei suuda seda enam taluda! Mis elu see on?,» rääkis 17-aastane moeblogija Anniken Jørgensen, kes oli üks online-tõsielusaate «Sweatshopi» osalistest. Norra ajaleht Aftenposten saatis kolm moehuvilist Kamodžasse, et nad kohapeal näeksid, kuidas valmivad riided, mida nad kannavad.

Tütarlaps oli šokeeritud, kui ta sai teada, et temast vaid veidi vanem neiu töötab õmblejana, sest see on tema ainus valik toita ennast ja oma peret. Neiu ema oli surnud nälga. «Ma ei suudaks sellist elu elada - tõusta iga päev üles, minna tööle ja anda oma palk isale kaheksa õe-venna toitmiseks. Ma ei suudaks voodistki tõusta,» rääkis nuttev Norra neiu.

Üks teine õmbleja tunnistas, et on 14 aastat teinud sama sviitrimudeli ühte õmblust. «Mis töö see on! Keegi ei istu 14 aastat, et teha sama õmblust,» rääkis neiu nuttes.

Saadet näeb siit ja see on varustatud ingliskeelsete subtiitritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles