Tõrvandi päästekomando kolis Tartusse

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. veebruarist Kalevi tänava depoos töötavast Tartu päästekomando pealikust Igor Galjutinist vasakul on päästeauto, mille uksel on veel Tõrvandi komando kiri. «Varsti on siin uksel Tartu,» kinnitas pealik. Tema selja taga oleva õige kirjaga paakauto sai komando linna kolleegidelt.
1. veebruarist Kalevi tänava depoos töötavast Tartu päästekomando pealikust Igor Galjutinist vasakul on päästeauto, mille uksel on veel Tõrvandi komando kiri. «Varsti on siin uksel Tartu,» kinnitas pealik. Tema selja taga oleva õige kirjaga paakauto sai komando linna kolleegidelt. Foto: Kalev Saar

Seni Ülenurme vallas asunud Tõrvandi komando kolis Tartusse Kalevi tänaval remonditud depoosse ja kannab nüüd Tartu päästekomando nime. Päästjad jäävad Kalevi tänavale seniks, kuni Maarjamõisa linnajaos valmib uus hoone.

Tartu päästekomando esimene ametlik tööpäev Kalevi ja Aleksandri tänava vahel asuvas depoos oli pühapäeval, 1. veebruaril. «Esimesed väljasõidud on siit juba tehtud,» ütles eile hommikupoolikul Lõuna päästekeskuse Tartu komando pealik Igor Galjutin.

Pühapäeval käisid Tartu komando päästjad Riia tänaval, kus tänavavalgustuses oli tekkinud lühis, päästjate abi seal õnneks vaja ei läinud, juhtumiga tegelesid elektrikud. Teised kaks väljakutset olid seotud ekslikult tööle hakanud tuletõrjealarmidega, tulekahju ei olnud.

«Asume kesklinnas ja ilmselt hakkame siin saama rohkem väljakutseid kui Annelinna päästekomando,» märkis Igor Galjutin.

Kaks komandot linnas

Alates veebruarist on Tartus kaks ja Tartumaal teist samapalju riiklikke päästekomandosid.

«Päästeamet ei saa Tartus ja selle külje all pidada kokku kolme päästekomandot ehk Annelinna, Kalevi tänava ja Tõrvandi komandot,» selgitas Lõuna päästekeskuse juht Margo Klaos. «Tõrvandi jäi päästjatele Tartu kesklinna appi tõttamiseks liiga kaugeks. Tõrvandi komando kolimine Tartusse paigutab kaks päästekomandot nii, et võrdselt hästi on kaetud kogu linn ja selle lähiümbrus.»

Klaos lisas, et eile avatud Ihaste sild annab päästjatele hea võimaluse kiiresti Annelinnast Ülenurme valda jõudmiseks.

Ülenurme valla ruumides töötanud Tõrvandi komando moodustati endise Tartu EPT vabatahtlikust tuletõrjesalgast 1992. aasta 1. oktoobril. Päris esimesest rühmast on tänini ametis päästja Karl Utsal, lisaks on rivis veel mitu komando algusaastatel alustanud meest.

Tõrvandi komandos töötas 27 meest, Tartusse kolimisega keegi neist tööd ei kaotanud. Tõrvandi ja Ülenurme valla rahvas Igor Galjutini sõnul päästjate lahkumise üle mõistagi ei rõõmustanud. «Kõigil inimestel, kelle kodukohas päästekomando kinni pannakse, on sellest kahju,» tõdes Galjutin. «Möödas on ajad, kui Tõrvandi päästjad tõttasid appi vaid oma töökoha lähedal juhtunud õnnetustele. Käisime ammu ka Tartus ja võis juhtuda, et Ülenurme valda läks appi hoopis teine, sündmuskoha lähedal oleva komando meeskond, sest olime parajasti mujal väljakutsel.»

Tõrvandi päästekomandol oli 2014. aastal 280 väljasõitu, neist 128 Tartu linna. Kahel viimasel aastal Ülenurme vallas hukkunuga tuleõnnetusi ei juhtunud.

Vabatahtlike komandod

Praeguse kava järgi on Kalevi tänava depoo Tartu päästekomando töökoht vähemalt paariks aastaks, heal juhul tuleb päästjatel siis jälle kolida, sest päästeamet teeb ettevalmistusi uue päästekomando ehitamiseks Maarjamõisa linnaossa.

«Praegu otsitakse Maarjamõisa linnajaos komandole sobivat krunti,» selgitas Margo Klaos. «Maarjamõisa on meile ideaalne asukoht, sealt saab kiiresti kesklinna ja ka linnast välja.»

Lisaks neljale riiklikule päästekomandole on Tartumaal valmis appi tõttama ka kuus vabatahtlikku päästekomandot. Neile võib lisanduda seitsmes Tõrvandis, sest seal elavatel Tartu komando päästjatel mõlgub mõttes vabatahtliku komando loomine.

Margo Klaose sõnul on vabatahtlikel päästjatel järjest rohkem tööd, sest Lõuna päästekeskus on neid üha rohkem appi kaasanud ning suurendanud nende tööpiirkonda, mille raadius on 25 kilomeetrit komando asukohast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles