Lugeja küsib: kas liikluskahju peab hüvitama registrijärgne omanik või lepinguga auto ostja?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avariikahjude hüvitamine tekitab juhtides segadust.
Avariikahjude hüvitamine tekitab juhtides segadust. Foto: SCANPIX

«Käesolevaga palun selgitust, kuidas tõlgendada uut 1. oktoobril kehtima hakanud liikluskindlustuse seadust järgmise olukorra puhul. Sõiduk on müüdud ja üle antud uuele omanikule (dokumentaalselt tõestatav). Uus ostja ei ole liiklusregistris veel omanikuvahetust registreerinud ning eelmine omanik on endiselt registreeritud omanikuna. Liikluskindlustus lõpeb ja sõidukiga põhjustatakse pärast seda liikluskahju. Kas tekkinud kahju peab hüvitama liiklusregistri järgne omanik vaatamata sellele, et on tõestatav sõiduki omandi üleminek enne avariid?» küsib lugeja.

Vastab  Lauri Potsepp  Eesti Liikluskindlustuse Fondist.

Kui liikluskindlustuse lepingu lõppemisest on möödunud vähem kui 12 kuud, siis hüvitab kahjustatud isikule kahju viimase lepingu kindlustusandja. Kahju hüvitanud kindlustusandjal on tagasinõudeõigus kindlustuskohustusega isiku vastu (liikluskindlustuse seadus § 55). Kindlustuskohustusega isik on sõiduki omanik või vastutav kasutaja liiklusregistri andmetel (liikluskindlustuse seadus § 7).

Seega kahjustatud isikule hüvitab kahju tavaliselt kindlustusandja ja liiklusregistri järgne sõiduki omanik või vastutav kasutaja peab kindlustusandjale makstud hüvitise tagasi maksma.

Erandolukorras võib tagasinõude esitamine liiklusregistri järgsele sõiduki omanikule olla hea usu põhimõttega vastuolus, näiteks kui saabunud ei ole tähtaeg, mil sõiduki omandanud isik pidi liiklusregistrit sõiduki omandamisest teavitama.

Kui Teie vastu on esitatud tagasinõue, millega Te nõus ei ole, siis püüdke kindlustusandjaga läbi rääkida. Kui läbirääkimised ei õnnestu ja olete jätkuvalt arvamusel, et Teil ei ole kohustus tagasinõuet tasuda, pöörduge vaidluse lahendamiseks liikluskindlustuse lepitusorganisse.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles