Suri beebipillide isa

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carl Djerassi aitas kaasa esimeste beebipillide sünnile.
Carl Djerassi aitas kaasa esimeste beebipillide sünnile. Foto: Reuters / Scanpix

Suri Austria päritolu keemik Carl Djerassi, keda laiem üldsus tunneb esimeste beebipillide isana.

Djerassi suri vähist tingitud komplikatsioonide tõttu möödunud laupäeval oma San Francisco kodus 91-aastasena, vahendab Local.

Stanfordi ülikooli emeriitprofessorit tundis ülejäänud maailm kõige enam kui selle uurimisrühma juhti, mis 1951. aastal Mexico City's arendas välja noretindroonatsetaadi sünteetilise molekuli. Tegemist on esimeste beebipillide peamise koostisosaga.

Djerassi avastuse tulemusena on beebipillid muutunud üheks peamiseks rasestusvastaseks vahendiks, muutes sellega oluliselt naiste seksuaaltervisega seotud valikuvõimalusi kogu maailmas.

Djerassi sündis 1923. aastal Viinis, tema ema oli austerlanna ja isa bulgaarlane. Pärast sakslaste sissetungi Austriasse emigreerus ta 1939. aastal koos emaga USAsse.

Lisaks saavutustele keemia valdkonnas kirjutas kõrges eas surnud teadlane ka romaane, lühijutte ja näidendeid ning kogus Paul Klee kunsti, mis nüüd annetatakse San Francisco kaasaegse kunsti muuseumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles