Ilves: muretsen, et keegi ei tunnista avalikult Vene armee tegutsemist Ukrainas

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil vasakult: Välispoliitika Instituudi juhatuse liige Andres Kasekamp, Euroopa Komisjoni esimene asepresident Frans Timmermans ja president Toomas Hendrik Ilves
Pildil vasakult: Välispoliitika Instituudi juhatuse liige Andres Kasekamp, Euroopa Komisjoni esimene asepresident Frans Timmermans ja president Toomas Hendrik Ilves Foto: Ekraanitõmmis

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul valmistab talle kõige rohkem muret lääneriikide hoiak, et Ida-Ukrainas tegutsevad venemeelsed separatistid mitte Vene armee.

«Mina muretsen Ukraina puhul, et keegi ei tunnista avalikult, et Vene armee on seal. Räägitakse Venemaa poolt toetatud separatistidest. Me näeme aga Ukraina territooriumil relvi, mida polnud viis aastat tagasi,» ütles Ilves täna debatis Euroopa Komisjoni esimese asepresidendi Frans Timmermansiga.

Presidendi sõnul ei suuda Ukraina vananenud sõjatehnikaga võidelda modernse Vene armee vastu. Ta lisas, et valikuks on, kas Ukraina relvastamine või alla andmine ning viimase puhul Venemaa võidab. «Kui sind rünnatakse ja sa ei võitle, siis kaotad. Seda tuleb Euroopas mõista,» rääkis Ilves.

Timmermans mõistis Venemaa tegevuse hukka ja tõi välja, et isegi Külma sõja ajal ei nihutatud Euroopas piire, kuid Moskva on seda nüüd Ukrainas teinud. Tema sõnul ei tohi EL sanktsioonidest loobuda, vaid Venemaad tuleb survestada Minski kokkuleppest kinni pidama, sest vastasel juhul ootab Euroopat tulevik, kus väikeriikidel pole turvaline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles