Tartu valis mullused parimad ehitised

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Lemeks uus kontorihoone.
ASi Lemeks uus kontorihoone. Foto: Margus Ansu

Teisipäevasel linnavalitsuse istungil kinnitati konkursi «Aasta parim ehitis 2014» võitjad.

Rekonstrueeritud ja laiendatud muude hoonete alagrupis võitis Heino Elleri muusikakooli uus tiib (Lossi tn 15), vahendas linnavalitsuse pressiteade. Ära märgiti ka Pauluse kirik (Riia tn 27 // 27a).

Muusikakooli puhul hindas žürii ajaloolisele osale oskuslikult juurde ehitatud moodsa arhitektuurikeelega laiendust, mis saavutati arhitekuurivõistlusega. Hindajate arvates on seal nauditavalt ühendatud sise- ja väliruum ehk kontserdisaal kõrvalasuva Toomemäega.

Kiriku juures on väärib märkimist Tartule olulise sümbolehitise hoole ja armastusega taastamine, Eliel Saarineni vaimus (sh algupärase projekti järgi) kiriku siselahenduse loomine.

Uute muude hoonete alagrupis võitis Lemeks Grupi uus hoone (Näituse tn 25), kus on silmapaistvalt hea puidukasutus nii konstruktsioonides kui viimistluses. Lihtsavormilise hoone teevad omalaadseks läbimõeldud detailid ja linnaruumi rikastav terviklikkus. Eriliselt väärib esiletõstmise eratellija soov luua kvaliteetne arhitektuuriteos.

Ära märgiti Tartu Ülikooli uus füüsikahoone Physicum (Ravila tn 14c). Maarjamõisa välja vääristav arhitekuurivõistlusega lahendatud heatasemeline hoone, millel on esinduslik kujundus ja detailne materjalikasutus (nt ribiline betoonpaneel).

Uute kortermajade alagrupis võitis Kummeli 16: žürii arvates lihtsavormiline, kuid selge ja meeldejääva arhitektuurikeelega, kujundab heailmelise tervikkujundusega hoonetekompleksi külgnevate samalaadsete korterelamutega.

Rekonstrueeritud ja laiendatud kortermajade alagrupis võitis Salme tn 1b. Ära märgiti ka A. H. Tammsaare tn 8 ja Rahu tn 9. Salme 1b juures väärib tähelepanu vana ja uue oskuslik kokkusulatamine, mitmekesine materjalikäsitlus. Eriliselt kiideti aga algupärase skulptuuri taaskasutust fassaadil.

A. H. Tammsaare 8 maja paistab silma täislahendusega, moodsa ja uueilmelise rekonstrueerimise poolest, Samuti on näha maitsekad detailid ja ilus infograafika otsaseinal.

Rahu 9 väärtusteks on täislahendusega rekonstrueerimine, maitsekad detailid ja rahulik tervikkujundus.

Miljööväärtuslike ja mälestiste rekonstrueeritud ja laiendatud elamute alagrupis võitis Vallikraavi tn 25, väärikate ajalooliste detailide erakordselt hoolika taastamise ning vanalinna muinsuskaitsealale kohase esindusliku arhitektuuriterviku eest. Ära märgiti Kroonuaia tn 31 ja Kesk tn 15, mida iseloomustab miljöösse sobiv värvi- ja detaililahendus, ehitusaegsete materjalide väärt kasutus.

Ehitatud üksikelamute alagrupis võitis Kuljuse tn 5, kus on näha mitmekesine materjalikasutus, erinevate esinduslike materjalide (puit, looduskivi, metall) meisterlik ühteliitmine, põhjamaiselt karge värvilahendus. Ära märgiti Kraavikalda tn 14 julge värvi- ja vormilahendus ning aus betoonikasutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles