Harju maakohtul on raskusi kohtunike leidmisega

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helve Särgava
Helve Särgava Foto: Mihkel Maripuu

Harju maakohtu esimees Helve Särgava ütles täna justiitsministeeriumis ajakirjanikele korraldatud briifingul, et huvi kohtunikuameti vastu on vähenenud ning tema hinnangul on selle põhjuseks eripensioni kaotamine.

Harju makohtus on 66 kohtuniku ametikohta, kuid nendest viis on täitmata. «Kohtunikeks ei taheta enam kandideerida,» rääkis Särgava.

«Kolm viimast konkurssi on nurjunud,» lausus ta, lisades, et ebaõnnestumiseks peab ta seda kui konkurss aitab täita vaid ühe koha kolmest. Särgava sõnul on vähenenud kandideerijate hulk ja suur osa tahtjatest ei läbi kohtunikueksamit.

«On märgata, et näiteks vandeadvokaatide huvi jätkata oma karjääri kohtunikena katkes hoobilt pärast seda, kui riik otsustas kaotada kohtunike eripensionid,» selgitas Särgava. Kohtunike eripension kaotati 2013. aasta juulis.

Särgava avaldas aga lootust, et kohtujuristide ametikoha loomine hakkab kohtunikke juurde tooma. Kui advokatuuri- või prokuratuurikogemuseta jurist peab ootama kandidaadi staatuses kuni kaks aastat, siis kindla staažiga kohtujuristidelt seda ei nõuta.

2013. aastal alustati Harju maakohtus tõhusama õigusemõistmise projektiga, mille käigus võeti tööle kohtujuriste, et kohtunike tööd lihtsustada ja menetluste protsessi kiirendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles