Masso sõnasõjast sotsiaalmeedias: kui see ei ole laim, siis ma ei tea, mis on

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iivi Anna Masso
Iivi Anna Masso Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Soome vabakutselisele ajakirjanikule Risto Vuorisele ei tasu intervjuusid enam anda, sest ta õhutab Kremli propagandat. Nii soovitas Eesti presidendi nõunik Iivi Anna Masso Twitteris.

See ajas harja punaseks Soome ajakirjaniku tööandjal, Yle toimetajal Elina Ravanttil. «Imelik, et selline soovitus tuleb sõnavabadust austava riigi presidendi kantseleist,» säutsus ta vastu.

Masso Twitteri-sõnavõtt oli vastuseks blogipostitusele, mida Vuorinen Facebooki seinal jagas. See on kirjutis Todellinen Tallinna blogist, kus väidetavalt jagatakse alternatiivset vaadet Eesti poliitikale. Masso sõnul on see aga täis valesid ja laimu. Ja et blogi keelekasutus ja stiil viitavad Kremli propagandale.

«See [tekst] on Kremli stiilis, et jätta inimestest räpane, vastik ja ebausutav mulje,» selgitas Masso, mis teda postituse juures häiris. Blogi on anonüümne, kuid Masso sõnul viitab soomekeelne tekst Johan Bäckmanile, keda Venemaa kutsus näiteks Krimmi valimiste vaatlejaks ja kes väitis, et need sujusid rahvusvaheliste reeglite järgi, või tematolistele Eesti suhtes vaenulikele kirjameestele.

«Seal on laimatud mind isiklikult ja meie suursaadikut Margus Laidret, presidenti ja möödaminnes ka Toomas Sildamit,» ütles Masso. «Seal ei ole otseselt väga palju valesid väiteid. See on just väga Bäckmani või temataoliste Eesti-vaenulike kirjutajate stiil, et esitatakse väited väikse konksuga ümber nurga, et ei oleks lihtne kohtusse kaevata või kinni võtta. Mis on minu jaoks väga solvav, on see, et seal on kaks korda väidetud, nagu oleksin president Ilvese pruut. Ja et mind oleks selleks Eestisse toodudki. Sisuliselt minust tehakse nõuniku asemel hoor. Kui see ei ole laim, siis ma ei tea, mis on.»

Aga mis on sellel kõigel tegemist Eestis elava Soome vabakutselise ajakirjanikuga? Vuorise viga oli selles, et ta mitte ainult ei jaganud blogi oma Facebooki lehel, vaid ka kaitses kommentaarides blogis öeldut. See on Masso sõnul propaganda levitamine. «Kui ta sellist asja, mis on nii läbinähtavalt propagandistlik, laimav ja madala stiiliga, esitab Facebookis, nagu see oleks tõsiselt võetav ajakirjandus, ei ole ta ise tõsiselt võetav,» põhjendas Masso.

Nõunik kinnitab, et tal ei ole Vuorise vastu isiklikult midagi. Twitteris nimetab ta soomlast aga Risto «Eesti lapsed söövad puulehti» Vuoriseks. Ta viitab sellega Soome telesaatele, kus Vuorinen näitab, milline vaesus Eestis valitseb. Kuulsamaid lõike saatest oli intervjuu Päästearmee Tartu korpuse kapteniga, kes ütleb, et «Rabarber on otsas ja õunad pole veel valmis,» mistõttu peavad lapsed suviti puulehti sööma. «See viitab mingil määral tendentslikule ajakirjandusele,» arvab Masso.

Tegelikult avaldas puulehtede loo Maaleht esimesena, aga Vuorinen sai kogu supi enda kaela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles