Eksperdid: Lahteini piltidest on kindlalt võltsitud vaid kaht

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsitud foto Harry Lahteinist.
Võltsitud foto Harry Lahteinist. Foto: Erakogu

Eesti Pressifotograafide Liit (EPFL) leidis endisest Eesti suursaadikust Valgevenes Harry Lahteinist ajakirjandusele lekitatud fotodest vaid kahel ilmseid võltsimistunnuseid.

Analüüsi viisid läbi fototöötlusprogrammi Adobe Photoshop eksperdid, teatab fotograafide ühendus.

Meediale lekitatud pildifailidega kaasneva info järgi on kõik saadetud fotod tehtud amatöörkaameraga Canon EOS500. Osades failides sisaldub märge, et neid on töödeldud lihtkasutajale mõeldud programmiga, mis ei võimalda võltsimisel kuigi kavalaid ja läbinähtamatuid võtteid kasutada. EPFL möönab siiski, et ka failiga kaasnevat infot on võimalik hea tahtmise korral võltsida.

Fotograafide liit palus Lahteini piltidele eksperthinnangut reklaamifotograafidelt Heiki Laanelt ja Virgo Haanilt, kelle sõnul on kahel fotol ilmsed võltsimistunnused: «Kindlalt on kahel fotol teise inimese nägu asendatud Lahteina omaga, mis on võetud samas seerias olevalt teiselt fotolt.» Reklaamifotograafide sõnul on 18 pildist veel kuut tugevalt töödeldud.

Käesolevale artiklile lisatud kolmel fotol on kõigil kasutatud ühelt ja samalt pildilt pärinevat nägu. EPFLi juhatuse esimehe Erik Prozesi sõnul tähendab see, et fotod võidi lavastada sarnase kehaehitusega mehega ja hiljem töötluse käigus tema nägu Lahteini omaga asendada.

Väite, et skandaali põhjustanud fotod on võltsitud, käis Lahtein välja eile õhtul ETVs esinedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles