Ööl vastu pühapäeva esineb sidekatkestusi üle Eesti

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

8. veebruari öösel korrastab riik mobiilsideoperaatorite sageduskasutust 900 MHz sagedusel, mistõttu võib kella ühest kolmeni öösel esineda sidekatkestusi üle Eesti.

Korrastamine toimub ühiselt kõigi kolme operaatori (EMT, Elisa, Tele2) võrgus. Kliendile on ümberkorraldus tajutav nii 2G kui 3G võrgus. Kuni kahe tunni jooksul eelpool mainitud ajavahemikus ei tööta maapiirkondades kõneside ja internet ühegi operaatori 3G võrgus ning häiritud on ka 2G toimimine üle Eesti.

Kõned ja internet kõikide operaatorite 3G võrkudes toimivad Eesti suuremates linnades ning ka 4G võrk toimib tõrgeteta. Lauatelefonidel katkestust ei esine. Sideoperaatorid teevad parima, et sidekatkestuse aeg piirkonniti võimalikult lühike hoida.

Juhul kui läheb vaja hädaabi, kuid mobiililevi puudub, tuleb mobiiltelefonist eemaldada SIM-kaart. Sellisel juhul valib mobiiltelefon hädaabinumbrile 112 helistamiseks mõne teise samas piirkonnas kättesaadava ja tugevama leviga võrgu. 112-le saab helistada ka lauatelefonilt.

Muudatus on vajalik, et muuta sageduskasutus efektiivsemaks ja kaotada ära mitmed senised kaitsevahemikud operaatorite sagedusplokkide vahel. Lisaks võimaldab laiem sagedusriba võtta kasutusele uusi 4G ja 5G tehnoloogiaid ning parandada sideteenuste kvaliteeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles