Vene meedia: Kirde-Eestis kuulutati välja ENSV

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment koduleheküljest, kus on üleval pildid ENSV taastajatest.
Fragment koduleheküljest, kus on üleval pildid ENSV taastajatest. Foto: http://www.kplo.ru/

Vene meedias levib info, nagu oleks kaks Venemaa piiri lähedal asuvat Kirde-Eesti talu kuulutanud välja ENSV. Eesti välisministeeriumi peab antud uudist libauudiseks.

«Ebaseadusliku kodanliku Eesti kirdeosas taastati nõukogude võim, /.../ taas loodi Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik, mis likvideeriti 1991. aastal hoolimata üleliidulise referendumi tulemustest,» teatab Venemaa Peterburi ja Leningradi oblasti kommunistide veebileht.

Väidetavalt otsustas nõukogude korra taastada talunik Andres Tamm, kelle talu asub Eesti-Vene piiri lähistel. Temaga ühines naaber Aine Saar.

«Me ei taha enam olla kodanlikus Eestis, kus keegi ei hooli lihtsast inimesest, raiutakse metsa, möllab tööpuudus ja korruptsioon, kus kõike otsustab NATO ja USA ning antakse au natsi sümbolitele,» tsiteeris kommunistide portaal talunik Tamme.

Portaali andmetel sõdis Tamme vanaisa natside vastu ning võitles metsavendadega ja seetõttu ei saa ta nõustuda toimuvaga.

Tema naabri Aine Saare sõnul olid nad lihtsate inimestena pronkssõduri teisaldamise vastu, aga Tallinnas ei võeta neid kuulda, kirjeldab kommunistide portaal. Seal võimutsevat raha ja Brüsselist saabunud nõustajad.

«Eriti valus on see, et alandatakse meie rahvuslikku kultuuri. Eesti kineastide töid teadis nõukogude ajal kogu maailm,» rääkis naine portaalile. Saare sõnul soovib ta elada sotsialismis ning sõpruses Venemaaga.


Portaali andmetel saatsid ENSV väljakuulutanud talupidajad Peterburi kommunistidele kirja palvega aidata neil tugevdada taasloodud riigi institutsioone.


ENSV taastajad nimetasid Venemaa Slantsõ linna rahvasaadiku Viktor Perovi rahvakomissariks, kes tegeleb riigikaitsega. Kultuuriministriks sai Katerina Jefimova ja Peterburi kommunistide juhist, kelle nime portaal ei nimeta, sai ENSV valitsuse nõustaja.


Portaali andmetel koguvad ENSV taastajad praegu Kirde-Eestis allkirju Venemaale saadetavale pöördumisele, milles palutakse sõlmida vabariigiga vastastikuse abistamise ja sõpruse leping. Peterburi kommunistid lubavad selle dokumendi edastada Venemaa presidendile.

Välisministeerium peab seda libauudiseks

Välisministeeriumi kinnitusel ei tasu ENSV väljakuulutamist Kirde-Eestis tõsiselt võtta, kuna tegemist on ilmselt libauudisega, mida illustreerivad stiilipeol tehtud pildid.

«Ei maksa igasuguseid libauudiseid tõe pähe võtta,» teatas välisministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha. Tema sõnul on pigem tegemist meelelahutusrubriiki kuuluva uudisega.

Ministeeriumi pressiesindaja sõnul on tegemist ilmselt stiilipeol tehtud piltidega ning need ei ole tõsiseltvõetavad. «Kui me mõtleme nendele nimedele Tamm ja Saar, siis need on Eestis sama levinud nimed kui on Suurbritannias John Smith,» lisas ta.

Venemaa piiri ääres asuva Vaivara valla vanema Veikko Luhalaiu sõnul elab nende vallas küll üks samanimeline naine, kuid tema on üle 80 aasta vana.

Samanimelisi talunikke ta oma vallas ei tea. Tema sõnul viitab väidetavate talunike nime valik sellele, et tegu võib olla provokatsiooniga.

Teise piiriäärse valla Illuka esindajatega ei õnnestunud Postimehel ühendust saada.

Selle uudise on inglise keelde tõlkinud ka Vene infoagentuur RIA Novosti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles