Breivik soovib pääseda üksikvangistusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Norra massimõrvar Anders Behring Breivik soovib pääseda üksikvangistusest ja õigust taas kirju saata, kirjutas täna Rootsi ajaleht Dagbladet.

Breivik on olnud teistest vangidest lahus kolm ja pool aastat. Breiviki advokaadi Geir Lippestadi sõnul soovib Breivik kontakti teiste vangidega. «Kedagi ei saa hoida isolatsioonis igavesti,» ütles ta.

Breiviki advokaadid kavatsevad riigi Breviki kohtlemisega seoses kohtusse kaevata. Nende hinnangul rikub pikk üksikvangistus Euroopa inimõigusleppe artiklit, mis keelab piinamise ja alandava kohtlemise.

Breivik on saatnud vanglast mitmeid kirju poolehoidjatele ja meediale. Detsembris kirjade saatmine peatati, sest võimude meelest üritas Breivik nende abil terrori- ja vägivallavõrgustikku luua.

Breivik tappis 2011. aasta juulis pealinnas Oslos ja Utøya saarel 77 inimest, enda sõnul korraldas ta rünnakud «moslemite invasiooni» ärahoidmiseks. Breiviki tapatalgud olid Norra ohvriterohkeimad pärast Teist maailmasõda.

Oslo südalinnas valitsushoone juures korraldas Breivik pommiplahvatuse, milles sai surma kaheksa inimest. Seejärel sõitis ta Utøya saarele, kus lasi maha 69 Tööpartei noortekogu suvepäevalist. Tollal ütles massimõrvar, et tema teod olid «julmad, kuid vajalikud», et päästa Euroopat islamist ja multikulturalismist.

Breivik kannab Norras maksimaalset 21-aastast vanglakaristust, mida võidakse määramatult pikendada, kui teda peetakse ühiskonnale endiselt ohtlikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles