Galerii ja video: vene emigrandist saab Universumi kuninganna

Hendrik Alla
, kultuuriportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oled vaene vene emigrant (Mila Kunis) ja hoiad koos oma perekonnaga hinge sees rikaste ameeriklaste peldikuid küürides. Sul on paar suurt asja: silmad, romantikust isa pandud nimi Jupiter ja unistus päris teleskoobist. 

Just siis, kui oled teleskoobi nimel valmis oma munarakke müüma hakkama, ilmub kosmosest haldjakõrvuline forsseeritud geenidega sõdalane (Channing Tatum), päästab su tulnukate käest ja selgitab, et oled tegelikult Universumi kuninganna. Klassikaline tuhkatriinulugu.

Filmi „Jupiteri tõus“ tegid  Lana ja Andy Wachowski, need vennad (kellest üks muutus naiseks), kes 1999. aastal startinud „Maatriksi“-triloogiaga maailma jahmatasid. Ootasin, et „Jupiteri tõus“ on vähemasti sama suurejooneline. Mõnes mõttes oligi.

Vaatasin filmi Kosmos IMAXis ja sama soovitan kõigile, kellel see võimalus on. Eriefektide ja arvutigraafika poolest on „Jupiteri tõus“ apoteoos suurtele ekraanidele ja selgroogu võdistavale ringhelile. Kui mõnd Skandinaavia mustvalget indifilmi võib tõesti vahel koduski vaadata, siis selle eepose ainuõige koht on kinos.

Süžeeliin jääb visuaalsele teostusele igati alla. Kosmiliste aristokraatide võimuvõitlus jääb hõredaks ning tegelaste liigutamiseks pole nagu kuigi veenvaid motiive. Kõige uhkema karakteriga saab maha Eddie Redmaine pahalase Balem Abrasaxi rollis, aga eks negatiivseid tegelasi ongi sageli lihtsam huvitavaks mängida. Mõnevõrra tuletab ta meelde David Bowiet Ziggy Stardusti päevilt.

Lugu on kokku traageldatud kõikvõimalikest popkultuurisiiludest alates „Flash Gordonist“ ja lõpetades „Galaktika valvuritega.“ Ma olin üsna kindel, et filmi põhineb mõnel ulmekoomiksil. Nii see paraku pole, selgub, et vennad kirjutasid stsenaariumi päris omast peast kokku. Küll ilmus internetti pärast esilinastust samateemaline veebikoomiks. Lisaks poisikestele imponeerivatele vidinatele (õhuuisud) ja võimsatele kosmoselahingutele leidub siin ohtralt romantilist printsessi- ja tuhkatriinuromantikat. Sobib nii temale kui temakeelele.

Võib-olla tekitas koomiksiseoseid erakordselt õnnestunud ja fantaasiarikas kunstnikutöö kunstilise juhi Charlie Revai dirigendikepi all. See mees oli tegev ka Wachowskite eelmise filmi „Pilveatlas“ juures. Samasugused kiidusõnad lähevad kostüümikunstnikule Kym Barrettile, keda samuti seob vendadega pikaajaline koostöö. Kui kunagi peaks valmima vääriline film Frank Herberti „Düüni“ järgi, siis võiks asi visuaalselt välja näha just nii, nagu „Jupiteris“ kujutatakse kosmosearistokraatide dekadentlikku eluolu. Siinkohal soovitan teema huvilistel vaadata Frank Pavichi dokumentaalfilmi „Jodorowsky’s Dune“ ja kurvastada koos minuga, et Alejandro Jodorowsky nägemus „Düünist“ teoks ei saanud.

Wachowskid tunnevad asja. Kõik nende filmid on nautinud märkimisväärset kassatulu. Ka Eestis tõusis „Jupiteri tõus“ avanädalavahetusel 7886 vaatajaga ning 58 352 eurose pilteituluga esikohale.

Soovitan ulmefilmide ja –koomiksite austajatel kindlasti kinno minna. Mida suurema ekraani leiate, seda parem.

Jupiteri tõus 2015                                                         
Kinodes alates 6. veebruarist
Režii ja stsenaarium Andy ja Lana Wachowsky
Osades Channing Tatum, Mila Kunis, Sean Bean, Eddie Redmayne jt

Täpsustus kell 16.30: mõned kommentaatorid ei saa aru, et Mila Kunis ei mängi filmis iseennast, vaid vendade Wachowskite stsenaariumi tõesti USAsse emigreerunud venelannat. Täpselt samuti ei ole Channing Tatumil teravtipulisi kõrvu ja tema geneetilist koodi pole tegelikult kuidagi modifitseeritud, ehkki filmis jääb selline mulje.
H. Alla

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles