Muuseum lõpetab holokausti-teemalisel näitusel kahe videoteose näitamise

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Kunstimuuseumi direktor Rael Artel näitust tutvustamas.
Tartu Kunstimuuseumi direktor Rael Artel näitust tutvustamas. Foto: Kalev Saar / Postimees / Scanpix

Tartu Kunstimuuseum teatas, et võttes arvesse teravat ühiskondlikku vastukaja, mida on tekitanud poola kunstiku Artur Zmijewski kaks videoteost «Kullimäng» («The Game of Tag», 1999) ja «80064» (2004), lõpetab muuseum teoste eksponeerimise näitusel «Minu Poola. Mäletamisest ja unustamisest».

Muuseumi direktor Rael Arteli sõnul vabandab ta veel kord külastajate ees, kellele videote vaatamine on põhjustanud kannatusi ning kinnitab, et see ei olnud muuseumi eesmärk.

«Teema on keeruline ja emotsionaalselt raske. Teoste eksponeerimisega oleme tahtmatult solvanud juudi kogukonda. Palume vabandust. Aeg ei ole küps, et käsitleda ajalooliselt valusaid teemasid nii provokatiivsete kunstiteoste vahendusel,» märkis Artel.

Eesti Juudi Kogukond tegi eile avaliku pöördumise Eesti riigijuhtidele, milles taunis Tartu kunstimuuseumi holokausti-teemalist näitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles