Jõks levitab kapitalismi pilavat multifilmi

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Endine õiguskantsler Allar Jõks levitab lustakat multifilmi, mis näitab jäätmeveo näite põhjal, kuidas kapitalist koorib lihtsameelse inimese vaba turu reegleid kasutades paljaks.

Soraineni advokaadibüroos töötav Jõks vaidlustab poliitilist satiiri kasutades seaduse-eelnõu, mis annab võimaluse, et mitu veoettevõtet pakuvad teenuseid samaaegselt ühes piirkonnas ja jätab jäätmevaldajatele võimaluse ise endale veoteenuse osutaja valida.  

«Prügipoliitika kujundamisel ei tohi kitsast ärihuvi eelistada avalikule huvile,» selgitas Jõks. «Kui esmapilgul tundub selline lubadus muinasjutulisena, siis ainukesed, kes võidavad, on turu hõivanud jäätmevedajad.»

Multifilmi sünnile võis kaasa aidata Tallinna linnavalitsuse juhitav prügifirmade vastane võitlus, millega soovitakse võtta jäätmekäitluse korraldamine omavalitsustele.

Multifilmi peategelaseks on Nõukogude-aegse satiiriajakirja Krokodill stiilis kujutatud rasvunud kapitalist. Samas näitab filmi kunstnik ühtaegu nii ohvri rollis prügivaldajat kui ka röövlina tegutsevat jäätmefirma esindajat üpris sarnastena, kes meenutavad mõningal määral Nõukogude südamliku multifilmi «Kolm sõpra Prostokvašinost» linnavurledest tegelasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles