Mööndusteta teater vallutab Tartu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meenutus möödunud aastast, «Draama 2009» parimate pärgamine. Pildil annavad parimate teatriplakatite eest auhindu Margus Kasterpalu (vasakult), Maarja Mänd, Hedi-Liis Toome ja Rasmus Kull.
Meenutus möödunud aastast, «Draama 2009» parimate pärgamine. Pildil annavad parimate teatriplakatite eest auhindu Margus Kasterpalu (vasakult), Maarja Mänd, Hedi-Liis Toome ja Rasmus Kull. Foto: Lauri Kulpsoo

Täna kell neli antakse Tartus Raekoja platsil avalöök kodumaisele teatrifestivalile «Draama 2010». Korraldajate lubaduste kohaselt näeb publik sajaprotsendiliselt head ehk igasuguste mööndusteta teatrit, koonduva festivali suurimad uuendused on kuraator Madis Kolgi koostatud põhiprogramm ja žürii kadumine, kirjutab Heili Sibrits.

Teatrifestivali peakorraldaja Margus Kasterpalu sõnul oli Eesti Teatriliidu juhatuse ja teatriinimestega juba ammu juttu, et žürii ei motiveeri, vaid pigem tekitab spordivõistluse tunde. «Kuidas ikka mõõta laval seda sekundit või meetrit, mis ühe teisest paremaks teeb? Kuraatori välja valitud kaheksa põhiprogrammi lavastust ongi preemia, see ongi esiletõstmine,» ütles Kasterpalu.

Kuid vaatamata žürii puudumisele kuuleb festivalil välismaiste teatriekspertide hinnanguid, sest Tartusse on lubanud tulla 30 välisvaatlejat, kes avaldavad oma arvamust kohe pärast etendusi toimuvatel ümarlaudadel ja ka laupäeval toimuval festivali kokku võtval konverentsil.

Kasterpalu arvates on Eesti teatri festivali vaja lisaks parimate lavastuste kontsentreeritud näitamisele ka hetkeseisu analüüsimiseks ja kirjeldamiseks. «Ilmuvad festivali eel- ja järelkogumikud, kus leiab tegijate-arvajate mõtteid, ülevaateid. Kui neid raamatuid on juba kümne aasta kaupa kogunenud, siis on osa eesti teatri arengust dokumenteeritud.»

Aga kuraatorifestivaliks muutus «Draama 2010» Kasterpalu sõnul seetõttu, et teatrid ei saatnud viimastel aastatel Tartusse enam oma parimaid lavastusi, vaid seda, mida varasügisel oli kõige mugavam kodust välja läkitada või millega kaasnes võimalikult vähe kulusid.

Järgmise aasta «Draama 2010» kuraator avalikustatakse laupäevase konverentsi järel. Kasterpalu möönab, et kuraatori valik on subjektiivne, kuid subjektiivne vaid ühe festivali lõikes.

«Kuraatorite süsteem peaks kokkuvõttes andma objektiivse pildi, seetõttu on oluline mõelda, et see on ühe inimese – kuigi Madis Kolki on toetanud ka loomenõukogu – põhjendatud ja argumenteeritud valik, millega saab kas vaielda või nõustuda,» märkis Kasterpalu. «Madise valik ongi Madise valik. Nagu vanasõna ütleb: mõnele meeldib papp ja mõnele meeldib papi naine. Minul pole Madise valiku suhtes ühtegi pretensiooni. See on üks terviklik pilt.»

Kuigi publikuhuvi on teatrifestivalil etenduvate lavastuste vastu suur, on Kasterpalu sõnul pea kõikidele etendustele veel võimalik pileteid saada. Vabanenud on näiteks osa väliskülalistele mõeldud broneeringutest. Kasterpalu peab Eesti puhul aga sümptomaatiliseks, et publik armastab eesti teatrit. «Väga hea väliskülalise, Iraani lavastaja Homayun Ghanizadehi Albert Camus’ tekstil põhineva «Caligula» vastu on huvi märgatavalt väiksem.»

Tänavu näeb festivalil 39 lavastust, sest lisaks Kolgi koostatud põhiprogrammile jõuab publikuni Tartu Uue Teatri eestvedaja Ivar Põllu koostatud autoriteatriprogramm. Kaksteist lavastust on koondunud aga märksõna alla «muud etendused festivalil», viimase raames esietendub ka Margus Kasterpalu lavastus «Quevedo» . Kasterpalu sõnul on tegu kokkusattumusega. «Kogu oma loomupärase edevuse juures pole see nii, et oleksin esietendust planeerinud festivali aega. See, et Vanemuises midagi festivali ajal esietendub, on juba üsna pikk traditsioon. See on pigem juhus, kui hästi kavandatud enesemüümise trikk.»

TEATRIFESTIVAL «DRAAMA 2010»
•    Eesti teatri festival «Draama 2010» toimub 6.–12. septembrini Tartus.
•    Teatrikriitik ja ajakirja Teater.Muusika.Kino peatoimetaja Madis Kolk valis kahe viimase aasta lavastuste seast põhiprogrammi Von Krahli teatri ja Nargen Opera koostöös sündinud «Eesti meeste laulud», Vanemuise «Kevade», Tallinna Linnateatri «Meie, kangelased», Rakvere teatri «Toatüdrukud», «Mässajad» Endla teatrist ja Eesti Draamateatri lavastuse «Kirsiaed» ning NO99st «Kes kardab Virginia Woolfi?» ja «Pea vahetus».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles