Arengufond hakkab investeerima ärikiirenditesse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi nõukogu esimees Ville Jehe.
Arengufondi nõukogu esimees Ville Jehe. Foto: Raigo Pajula

Arengufond hakkab eile riirikogus muudetud seaduse kohaselt seniste otseinvesteeringute asemel investeerima ärikiirenditesse.

Kui seni on riigi investeeringuid start-up-ettevõtlusesse koondunud investeerimisettevõttesse SmartCap, siis nüüd plaanib Arengufond anda fondijuhtimise avaliku konkursi korras üle erafondivalitsejale, teatas fond. Seni teenitud tulu on plaanis suunata varajase faasi start-up-ettevõtluse toetamisele ja arendamisele läbi ärikiirendite programmi, parandades juurdepääsu vajalikule kapitalile ja teadmistele uute ideede elluviimiseks.

Arengufondi nõukogu esimehe Ville Jehe sõnul sai Arengufond eilse seadusemuudatusega endale uue aluse investeerimiseks.

«Arengufondi eesmärk on märgata ning kõrvaldada takistusi innovatiivsete ettevõtete loomisel,» ütles Jehe. «Kui varasemalt oli innovatiivse ettevõtluse takistuseks riskikapitali puudumine ning Arengufond läbi oma investeerimisettevõtte SmartCap tegeles selle lahendamisega, siis tänaseks on see väljakutse möödumas. Pudelikael on nihkunud riskikapitalieelsesse faasi ning ärikiirenditesse investeerimisega püüame selle lahendada.»

Äriingel Marek Kiisa hinnangul ainult raha investeerimisest ei piisa. «Kuna konkureerime andekate inimeste pärast rahvusvaheliselt, on tähtis, et looksime neile Eestisse võimalikult head tingimused,» märkis ta. «Lisaks rahale peab investor ettevõttele jagama ka ome juhtimiskogemust ning suhtlusvõrgustikku.»

Järgneval kuuel aastal soovib Arengufond ärikiirendite programmi kaudu teha vähemalt sada uut investeeringut, millest viis võiks kujuneda globaalseteks edulugudeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles