Maardu volikogu ähvardab tegutsemisvõimetuks tunnistamine

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uueks linnapeaks valitud Georgi Bõstrov.
Uueks linnapeaks valitud Georgi Bõstrov. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Vabariigi valimiskomisjon tegi reedel Harju maakonna valimiskomisjonile ettekirjutuse algatada järelevalve, et selgitada, kas uue linnapea valimisel kahekuulise tähtaja ületanud Maardu volikogu muutus seetõttu tegutsemisvõimetuks ja tuleks laiali saata.

Seadus näeb ette, et volikogu on tegutsemisvõimetu, kui ei vali kahe kuu jooksul pärast linnapea vabastamist ametisse uut linnapead. Sel juhul loetakse kõigi volikogu liikmete volitused ennetähtaegselt lõppenuks ja nende asemel astuvad ametisse asendusliikmed.

Maardu senine linnapea Nikolai Vojeikin astus tagasi 21. novembril ning neli päeva hiljem määrati kuni uue linnapea valimiseni tema asendajaks abilinnapea Rein Meel. Uueks linnapeaks valis volikogu Georgi Bõstrovi 27. jaanuaril, mil oli eelmise meeri tagasiastumisest möödunud rohkem kui kaks kuud.

Vabariigi valimiskomisjoni materjalidest selgub, et päev enne uue linnapea valimist saatis maakonna valimiskomisjon Maardu linna valimiskomisjonile kirja, kus viitas kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele ja soovis teada, kas linna valimiskomisjon on juba teinud või millal kavatseb teha volikogu asendusliikmete määramise otsuse.

Maardu linna valimiskomisjon arutas maakonnakomisjoni kirja 2. veebruaril ning leidis, et volikogu ei ole tegutsemisvõimetuks muutunud, sest linnapeata oli linn ainult 21.–24. novembrini. Lisaks oli komisjon seisukohal, et kohaliku omavalitsuse korralduse seadus ei ole kõnealusel juhul kohaldatav, sest linnapead ei vabastatud ametist, vaid ta astus tagasi omal soovil.

Vabariigi valimiskomisjon otsustas reedel, et Harju maakonna valimiskomisjon peab alustama järelevalvet, et selgitada, kas Maardu valimiskomisjoni seisukoht mitte lugeda volikogu liikmete volitusi ennetähtaegselt lõppenuks ja mitte määrata asendusliikmeid on seadusega kooskõlas.

Vabariigi valimiskomisjoni juhiste järgi tuleb järelevalve käigus ära kuulata asjaga seotud isikud ja institutsioonid, sealhulgas Maardu volikogu liikmed, ning küsida sise- ja justiitsministeeriumilt selgitusi, kas ametist vabastamine kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse tähenduses hõlmab ka olukordi, kus inimene astub ise tagasi.

Maakonnakomisjon peab Maardu linna valimiskomisjoni tegevusele õigusliku hinnangu andma ja järelevalve tulemuste kohta otsuse tegema hiljemalt 23. märtsiks. Kui maakonna valimiskomisjon leiab, et Maardu volikogu on tegutsemisvõimetu, tuleb viivitamata teha linna valimiskomisjonile ettekirjutus määrata ametisse asendusliikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles