Teatri jazzukohvikus algab neljas hooaeg

Heigo Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marilin Kongo.
Marilin Kongo. Foto: Erakogu

Rakvere teater lõi neli aastat tagasi käed Eesti Jazziliidu ninamehe trummar Tanel Rubeniga, et proovida aasta aega vähemalt kord kuus tuua Virumaa teatrisõpradeni kodumaist elavas esituses džässmuusikat.


Eks alguses oli skeptilist suhtumist, et paljukest neid sellelaadse muusika esitajaid on ja kes seda kummalist kuulmisorganite taluvuspiire katsetavat pilliväänamise kunsti ikka vaatama tuleb.

Kuid üks kontsert järgnes teisele, esimesed kõhkleval sammul teatrimäele saabunud külastajad muutusid juba teretuttavaiks, vaikselt hakkas tekkima kindel püsipublik ja aasta lõppedes ei olnud küsimustki - džäss oli tulnud Rakverre.

Teatrikohvikus toimub tihtilugu üritusi, kontserte, kuid millegipärast on just Jazzukohvik osutunud kõige populaarsemaks sariürituseks. Võib-olla on selle põhjuseks kummastav kvaliteedi garantii: tulles teatrimäele võid olla kindel, et ees ootab kaks pea tunniajalist elusmuusika setti, kus vahetult publiku ees olevad artistid teavad, et muusika saab heakskiitva aplausi vaid siis, kui endast sada protsenti anda.

Kui esimesel hooajal oli põhiküsimuseks, kas artistid ühel hetkel otsa ei lõppe, siis aastaks 2010 on pilt teistsugune. Levimuusika ja professionaalsel tasemel pilliõpe nii Tallinna, Viljandi kui Tartu koolkondades on tõeliselt vohama hakanud. Oma tõuke on andnud asjaolu, et professionaalsed kontserdisarjad on metropolidest välja kasvanud ja väikelinnades rahvale lähemale tulnud.

Kindlasti innustab ka Rakvere poisse ja tüdrukuid julgema pilguga muusikakooli poole vaatama, kui nad on kuulnud-näinud, kuidas sellised esiinterpreedid nagu Villu Veski, Sofia Rubina, Toomas Rull, Marju Kuut või siitsamast Haljalast pärit Kadri Voorand on andnud suurepärase kontserdi.

Neljanda hooaja avab muusikaline koosseis, mis džässmuusika sünergiat väga täpselt peegeldab. Noor andekas solist, kes tõusnud levimuusikakeerisesse saatesarja “Eesti otsib superstaari” käigus, Marilin Kongo on punti löönud Eesti esitrummari Toomas Rulli ja Soome ühe parima klaverivirtuoosi Petteri Hasaga, silda uue ja vana kooli vahel aitavad luua Rakvere publikule juba hästi tuntud kontrabassi-võlur Peedu Kass ja tromboonimängija Eduard Akulin.

Jazzukohviku hooaja alguse puhul astuvad üles ka teatri kaks laulvat näitlejat. Marin Mägi ja Silja Miks on praegu lavalaudadelt küll korraks eemaldunud ja viibivad emapuhkusel, kuid astuvad üle pika aja taas üles.

Ja nagu Jazzukohvikus tavaks saanud, on seegi kord baarileti taga tavapäratus situatsioonis Rakvere tegusad inimesed: Märt Truman, kes on tuntud kui väsimatu kontserdikorraldaja ja Rakvere bändipoistele teada kui “Proovika” juhataja, ning äsja ametisse astunud Rakvere linna uus kultuurivankri vedaja Keio Soomelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles