Käsitööõlle festival kasumit ei püüa

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5. detsembril toimus Telliskivi Loomelinnakus Eesti esimene käsitööõllede festival. Enn Parel
5. detsembril toimus Telliskivi Loomelinnakus Eesti esimene käsitööõllede festival. Enn Parel Foto: Martin Ilustrumm

Põhjala pruulikoda on korraldamas käsitööõllede festivali, mille päevapilet maksab 50 ja kahe päeva oma 85 eurot. Kõrgest piletihinnast hoolimata üritavad nad vaid nulli jõuda, selgitas Põhjala Pruulikoja üks omanikest Enn Parel. 

«Selle seltskonna ja sellise koguse õle siiatoomine, majutamine, toitmine, festivalipaiga üürid, turvateenistus ja muud kulud on nii kõrged, et eelarve on väga pingeline,» ütles Parel.

Põhjala huvi on asja juures, populariseerida vähem, aga paremini joomist. Ehk kuuspaki massiõlle asemel võiks võtta üks väike pudel tõeliselt kvaliteetset jooki.

«Soovime, et käsitööõlled jõuaksid masside teadvusesse, nagu toimus 1990ndatel veinidega - inimesed avastasid järsku, et on olemas midagi muud ka peale Liebfraumilchi ja Monastõrskaja Izba ning et on olemas erinevaid viinamarjasorte, millest erinevates riikides toodetud veinid maitsevad väga erinevalt,» kõneles Parel.

Seesama on toimumas praegu õllemaailmas ning käsitööõllede festivalgi pole esimene - üks oli detsembri alguses. Pareli sõnul olid sellal toimunud festivalil esindatud ainult Eesti pruulikojad ning enamasti kodupruulijad. Osa võtsid ka ametlikud pruulikojad, aga põhimass olid mikro- või nanotootjad, kes ei ole veel ametlikult tootma hakanud või ei plaanigi seda teha.

«TCBW on Eesti esimene rahvusvaheline väikepruulikodade festival, kus on esindatud ainult ametlikud pruulikojad ning külalisi on paljudest eri riikidest,» tõi ta välja. 

Eestist on tulemas ka rida «mustlaspruulikodasid», kes on juba ametlikke pruule teinud, aga oma pruulikoda veel ei oma. Väliskülalised on tippklassist - värskeimast Ratebeer.com maailma 100 parimast pruulikojast on tulemas koguni kuus - üks neist esikümnest (To Öl).

Festival on suunatud inimesele, kes peab lugu heast õllest ning otsib midagi sellist, mida tavaliselt poest ei leia. «Enamus osalejatest teevad festivalideks eripruule, mida mujalt ei saagi,» ütles Parel.

Tema sõnul on huvilisi on väga palju, pileteid on juba suur hulk müüdud ning uksel neid kindlasti saada ei ole. «Huvi on rahvusvaheline, kuna sellise mastaabiga üritust pole siin regioonis varem toimunud. Väga palju külalisi on tulemas Soomest, Lätist ja Venemaalt,» ütles Parel, lisades, et pilet on küll kallis, ent selle eest saab proovida kõiki festivali õllesid, ainult toit on lisatasu eest.

Plaan on festivali hakata korraldama igal kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles