Valitsus: Kopenhaageni ja Pariisi rünnakud olid suunatud ka meie vastu

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulistamine Kopenhaagenis
Tulistamine Kopenhaagenis Foto: SCANPIX

Vabariigi valitsus teatas Stenbocki maja Facebooki lehel, et Prantsusmaa ja Taani pealinnades aset leidnud terrorirünnakud olid suunatud põhimõtete vastu, mille järgi me elame.

«Rünnakud, mis toimuvad Kopenhaagenis või Pariisis on kohast hoolimata suunatud ka meie vastu - nende väärtuste ja põhimõtete vastu, mille järgi me elame,» seisis Stenbocki maja Facebooki lehel.

7. jaanuaril ründasid kaks islamisti Pariisis satiirilehe Charlie Hebdo toimetust, mille tagajärjel hukkus 12 inimest. Sellele järgnesid mitmed rünnakud Prantsusmaal, mis nõudsid veel viis inimelu. Kopenhaagenis leidis laupäeval aset sarnane rünnak, kui Charlie Hebdo rünnakust inspiratsiooni saanud 22-aastane Abdel Hamid el-Hussein ründas islamiteemalist üritust ning seejärel inimesi ühe sünagoogi juures. Rünnakus hukkus kaks inimest. Kõik terroristid lasti lõpuks politsei poolt maha.

«Peame olema üksteisele toeks - täna on need taanlased, homme keegi teine, või jõuab kurjus ka meie maale,» teatas Stenbocki maja. «Nende lähedastele, kes kaotasid elu või said selles võitluses viga, saame avaldada oma kaastunnet ja teha endast kõik võimaliku, et sellised sündmused ei korduks.»

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul on Taanis aset leidnud intsidendi tõttu kogu Euroopas lein. «Taanis on täna leinapäev. See on kogu Euroopa lein. Me oleme täis otsustavust astuda vastu pimedale kurjusele ja vihkamisele. Meie tugevus on demokraatia ja ühiskonna avatus, millest on lahutamatud sõna- ja pressivabadus. Me ei tunne hirmu. See jääb nii,» kirjutas Ilves Facebookis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles