Avatakse näitus üsakadedusest

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadie Lee- Venus Envy
Sadie Lee- Venus Envy Foto: Kuvatõmmis

Näitusel osalevad 11 naiskunstnikku Eestist, Soomest, Rootsist, Portugalist ja Suurbritanniast: Annika von Hausswolff, Carla Castiajo, Eva Mustonen, Katarina Meister ja Lylian Meister, Kristin Reiman, Liina Pääsuke, Mare Tralla, Mari-Leen Kiipli, Sadie Lee, Valpuri Kalma.

Kolmapäeval, 18.02.2015 kell 18.00 avatakse Hobusepea galeriis Anna-Stina Treumundi ja Stacey Koosel’i kureeritud grupinäitus "Pussy Envy".

Näituse pealkiri „Pussy Envy“ on kummardus feministliku ja queer-art pioneeri Sadie Lee ikoonilisele maalile „Venus Envy“. Maali esmaesitlus toimus Sadie Lee esimesel ühe-naise-show'l 1994. aastal Manchester City galeriis osana „It's Queer Up North“ festivalist. Slängitermin „pussy envy“ viitab „üsakadedusele“ - see on feministliku psühholoogia valda kuuluv termin, mille lõi Karen Horney (1885-1952). Uus-freudiaanlikud psühholoogid on väitnud, et võimas psühholoogiline ebakindlusetunne ehk „üsakadedus“ esineb meeste juures sagedamini kui „peenisekadedus“ naiste juures.

Näitus „Pussy Envy“ ühendab viimased kaks dekaadi feministlikku kunsti ja naiskunstnikke, seda nii rahvusvaheliselt kui ka lokaalselt. Ehkki taiesed lähtuvad erinevatest esteetilistest, feministlikest, queer- või reflektiivsetest lähtepunktidest, uurivad nad üheaegselt seksuaalsuse ja soo ning naiste esitlemistemaatikat.

Kolmenädalane näitus Hobusepea galeriis sisaldab ka kohtumist kunstnikega. Kolmapäeval, 04.03.2015 kell 17.00 toimub LadyFest Tallinn 2015 raames vestlusring näitusel osalevate kunstike Sadie Lee ja Annika von Hausswolff’iga.

LadyFest Tallinn on mittetulunduslik festival, mida korraldab feministide ja queer-aktivistide avatud võrgustik. Igal aastal toimuv rahvusvaheline festival seisab kodanikuaktiivsuse edendamise eest, korraldab töötubasid ja vestlusõhtuid, ning julgustab läbi viima kultuuri- ja kunstipraktikaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles