Taal: riiki juhivad šaakalid ja kormoranid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olari Taal.
Olari Taal. Foto: Peeter Langovits

Riiki juhivad šaakalid ja kormoranid, kes on mitmel moel teineteise vastandid, ent mõlemad keelduvad oma vigu tunnistamast, ütles ettevõtja Olari Taal. 

«Kes siis juhivad riiki? Kormoranid ja šaakalid,» ütles Taal tööandjate keskliidu aastakonverentsil «Tuulelohe lend.»

Šaakalid on ametnikud. Nad on reeglina kõrgelt haritud, saavad reeglina tööle konkursi teel ning on oma valdkonnas pädevad. Läbikukkumise korral vastutab täiel määral ning halvemal juhul suundub poliitikasse.

Kormoranid on mitmel moel eelmiste vastandid. Eriti nooremad pole tähelepanu pööranud haridusele, kuid määravaks on parteisõdurlikkus ja isiklik ustavus liidritele. Ta ei pea olema tark, vaid piisab heast suuvärgist. Läbikukkumise korral saab peagi uue võimaluse, halvimal juhul saab konkurentsiväliselt riigitööle.

«Me oleme linnurahvas. Meil on linnukaitsealad, raadiosaatjatega toonekured ja kakukaamerad. Me oleme linnuusku ja nii lihtne see on,» ütles Taal. Paber kannatab ka põhjendusi, kui vaja on.

Ei ametnikud ega poliitikud tunnista, kui midagi läheb valesti ja kui midagi läheb, siis pöörduvad nad reeglina kohe prokuratuuri, ütles Taal.

«Seekord kandideerivad parlamenti mõned inimesed, kes on nii rumalad, et ei teagi, et nad on nii rumalad. Enne ma pole sellist asja täheldanud. Või pole varem nii avalikke debatte olnud,» ütles Taal.

Demokraatia juures satuvad riigivalitsemise juurde vahel mitte väga targad inimesed, eriti väikeses riigis nagu Eestis.

Poliitikud on kuulutanud, et suurim oht on Putini Venemaa. «Putini Venemaa on kole, aga suurim oht on rahvusriigi kadu selle tõttu, et me ei suuda teha põhjalikke ümberkorraldusi,» rääkis Taal.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles