Eesti tippjuhid: juhiks sünnitakse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi roomab.
Beebi roomab. Foto: SCANPIX

Juhiks saamine ja juhina püsimine eeldab mingeid kindlaid kaasasündinud isikuomadusi, arutlesid Eesti tippjuhid personaliotsinguettevõtte Amrop juhtimiskonverentsil toimunud debatil.

«Ma arvan, et juhiks sünnitakse,» ütles Pharma Holding OÜ juhatuse liige Kadi Lambot. «Kõik me oleme kaasa saanud mingi geenikomplekti, on vaid küsimus, kas need avalduvad. Ka tänapäeva teadlased ütlevad, et geenidega antavad tunnused, nende avaldumine, sõltub suuresti keskkonnast. See, et hakkama saaksid, sõltub sellest, kes su ümber on. Vastus ei ole alati üks ühele. Näiteks juhiks olemine avalikus või erasektoris on väga erinev.»

«Tuleb tõesti olla nõus sellega, juhiks ikka enamasti sünnitakse, sest kui vaatame suurt viit isikuomadust, siis kaks neist on juhi puhul väga olulised: emotsionaalne stabiilsus ja meelekindlus,» ütles konsultant ja executive coach Riina Varts. «Väga oluline on juhi eneseteadlikkus. Kui ta oma piiranguid teab, siis ta saab muutmist vajavaid kohti arendada. Meie tippjuhtide suurim viga on tihti see, et nad ei tea oma piiranguid. See tuleb sellest, et juhtide värbamises pööratakse tihti liiga vähe tähelepanu just isiksuseomadusele.»

«Mina ei usu sellesse, et on olemas hea pakett juhi omadusi – kaasasündinud või mitte,» sõnas Eesti Tööandjate Keskliidu juht ja executive coach Toomas Tamsar. «Oleme palju kuulnud sellest, kuidas juhid peavad olema üha inimesekesksemad. Aga on ka väga head juhid, kes on parajad jõhkardid ega vasta ettekujutusele sellest, mis on hea juht. Mulle tundub, et on 3 asja, ilma milleta ei saa olla hea juht. Esiteks julgus. Peab olema julgus teha otsuseid. Kui loodad, et rasked otsused sünnivad alt üles, siis pole õigust juht olla. Teine omadus on tarkus. See on keerulisem asi. Rumalal inimesel tuleb aga varem või hiljem sein ette. Kolmas omadus on usaldusväärsus. Võid olla jõhkard, aga kui on usaldusväärne ja aus.»

«Kõige alus on enesekriitiline meel ja eneseanalüüs, tunnistada endale seda, mida sa ei tea,» ütles Tartu Ülikooli asekantsler Andres Liinat. «Inimesed, kes ennast ei tunne, neid ei tohi usaldada teisi inimesi juhtima. Organisatsioonid läbivad kasvades ja arenedes sarnaseid arengufaase ja need on eri sektorites suhtelised sarnased. Nipid, millega ühest kriisist jagu saad, enam uues kriisis ei aita. Seetõttu on juhi sobivus õigesse arengufaasi kriitilise tähtsusega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles