Anvelt tutvustas vägivalla ennetamise strateegiat

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Järgmiseks viieks aastaks vägivalla ennetamise põhisuunad kaardistanud strateegiadokument eeldab ennekõike hoiakute muutumist inimestes endis.

Justiitsminister Andres Anvelt tutvustas täna riigikogu ees vägivalla ennetamise strateegiat aastateks 2015-2020. «Leian, et vägivalda kogenute abistamine, vägivalla vähendamine ja ennetamine peaks esmajoones olema riiklik prioriteet. Kui riik probleemiga keskendunult tegeleb, selgitab ja vägivalla vähendamise nimel töötab, siis on võimalik mõjutada ka üldist suhtumist vägivalda. See on meie ühiskonnas kindlasti hädatarvilik,» ütles minister strateegiadokumenti tutvustades.

Strateegia eesmärk on 2020. aastaks Eestis vägivalda vähendada viies valdkonnas: lastevaheline vägivald, laste väärkohtlemine, perevägivald, seksuaalvägivald ja inimkaubandus. Selleks tuleb Anvelti sõnul inimesti hoiakuid muuta läbi kampaaniate ja muude teavitusürituste.

«Kuigi enamik Eesti inimesi taunib vägivalla kasutamist lähisuhetes, arvab endiselt kümnendik meist, et mõnikord on see paratamatu. Eriti torkab selline suhtumine silma noorte ja mitte-eestlastest meeste seas. Veelgi enam, veidi üle viiendiku inimestest leiab, et perevägivald on pere siseasi, kuhu kõrvalised isikud ei peaks sekkuma,» märkis Anvelt.

Ministeerium plaanib vägivalla vähendamiseks muutusi saavutada neljas teemaplokis: hoiakute muutmine ja inimeste harimine, ohvrite kaitsmine, vägivallajuhtumite lahendamine ja vägivallatsejate kohtlemine. 

Senisest enam tähelepanu tuleb Anvelti sõnul pöörata lastele. Ta tõi välja nii kooli- kui küberkiusamise, aga ka koduse väärkohtlemise. «Avama peab nii nende inimeste silmad, kes võiksid väärkohtlemisest teadlikud olla, kuid ei julge ega oska sekkuda. Avama peab ka nende inimeste silmi, kes ei teadvusta, et nende roll last aidata on last eelkõige märgates ja kuulates.»

Loodud strateegia seab paika vägivalla ennetamise põhisuunad järgmiseks viieks aastaks, küll aga täiendakse dokumenti igal aastal ühe aasta võrra. Lisaks on ekspertide ja praktikute kaasamiseks loodud valdkondlikud võrgustikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles