Uus klubi loodab teha Eesti nähtavaks autorilaulu maailmakaardil

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue klubi esimese esinejana tuli Kikerkohvikus kuulajate ette Karoliine Kõiv.
Uue klubi esimese esinejana tuli Kikerkohvikus kuulajate ette Karoliine Kõiv. Foto: Kristjan Teedema

Neljapäeval alustas tegevust Tartu Songwriters Club ehk Tartu autorilaulu klubi, mille eesmärk on selle asutaja Juhani Jaegeri sõnul pakkuda väljundit kutselistele ja algajatele lauljatele-laululoojatele ning teadvustada eesti autorilaulu nii kodumaiste kui ka välismaiste kuulajate ees.

Klubiõhtud on neljapäeviti Supilinna Kikerkohvikus (Emajõe 1A). Iga kontserdipäeva kavas on tuntud ja tunnustatud laululooja autorikava, millele eelneb alustavate laululoojate vabalava-tüüpi kontsert.

Uue klubi avakontserdi peaesineja oli Taavi Peterson. Kontserdi esimeses pooles esines Karoliine Kõiv. Lähemal ajal astuvad klubis üles Mari Kalkun, Silver Sepp, Jaak Johanson ja Krista Citra Joonas, Anu ja Triinu Taul, Brett Perkins (USA / Taani) ja Annika Fehling (Rootsi), Vinland jpt.

«Autorilaulu maailmakaardil on Eesti täna valge laik, mida püüame värvidega täita,» kirjeldas Juhani Jaeger. «On üsna kõnekas, et pika ajalooga festivalid siinsamas lähiriikides ei ole teadlikud Eesti singer-songwriteristest (laulvatest laulukirjutajatest ehk autorilaulude loojatest – toim), ammugi neid oma lavadel võõrustanud. Meie autorilaulu märkamiseks välismaal tuleb see eelkõige muuta nähtavaks siinsamas Eestis, samuti teadvustada rändavatele muusikutele Tartu autorilaulufestivali Mailaul ühe võimaliku esinemispaigana.»

Klubi alustab programmi esialgu ühe kontserdiga nädalas. Esinemissoove ja ettepanekuid programmi kujundamisel oodatakse e-posti aadressile info@mailaul.ee.

Juhani Jaegeri juhitavasse aastaprogrammi kuuluvad Tartu Songwriters Clubi kontserdid, omaloomingu arranžeerimise teemalised üleriigilised koolikontserdid, loomelaager Nordic Baltic Songwriters Summit ning 7.-9. mail toimuv Tartu rahvusvaheline autorilaulufestival Mailaul. Programmi toetavad hasartmängumaksu nõukogu, Põhjamaade ministrite nõukogu, kultuuriministeerium, Tartu linn, Eesti Kultuurkapital jpt.

Lühidalt sellest kõigest rääkis Juhani Jaeger ka kolmapäeval Elleri kooli Tubina saali laval, kui ta ütles tänusõnu endale määratud aasta kultuurikorraldaja preemia eest Tartu Kultuurikandja 2014 tseremoonial.

Tseremoonia peol sai ta Tartu Postimehe reporterilt küsimusele, kas järgmisel aastal samal ajal võiks ta oma Tartu autorilaulu klubiga konkureerida uustulnuka kategoorias. «Enne mune, siis kaaguta,» vastas Juhani Jaeger.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles