Kuulsate inimeste uneharjumused

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart Foto: SCANPIX

Ehkki alati on rõhutatud, et hea tervise ja edukuse aluseks on regulaarne ja kvaliteetne, soovitatavalt kaheksatunnine uni, ei ole sugugi mitte kõik maailma kuulsused magamiseks kuigi palju aega pühendanud.

Serbia päritolu, Ameerikas töötanud leiutaja ning elektri- ja mehaanikainsener Nikola Tesla pühendas ööpäevas puhkamisele viis tundi, mille jooksul magas aga vaid kaks tundi, kirjutab sciencealert.com.

Raamatu «Prodigal Genius: The Life of Nikola Tesla» autor John J. O'Neil on öelnud, et Tesla magamisharjumused olid väga kehvad ja seda juba poisikesest peale.

Täiskasvanueas läks olukord üsna tõsiseks. Ülikoolist võeti ühendust tema isaga ning hoiatati, et noormehe töö- ja magamisharjumused tapavad ta. Hiljem sai temast hasartmängusõltlane, ta kukkus koolist välja ja kannatas närvivapustuse all.

Ameerika leiutaja, teadlane ja ärimees Thomas Edison ning Itaalia maalikunstnik Leonardo da Vinci elasid mõlemad Juppuni (inglise keeles polyphasic sleep) unedistsipliini järgi, mille puhul magatakse 20-30-minutiliste juppidena. Kokku magatakse kõigest kuni viis tundi ööpäevas.

Suurbritannia poliitik Winston Churchill

Churchill magas ööpäevas kokku seitse tundi (kella kolmest öösel kella kaheksani hommikul ning õhtupoolikul kell 16.30-18.30). Uinakud olid tema jaoks väga olulised. Ta uskus, et need on tema edu aluseks.

Serbia päritolu leiutaja Nikola Tesla

Tesla magas ööpäevas kokku vaid kaks tundi (südaööst kella kaheni öösel). 25-aastaselt kannatas ta vähese magamise tõttu närvivapustuse all.

Ameerika leiutaja Thomas Edison

Edison pidas magamist ajaraiskamiseks ning püüdis seda teha nii vähe kui võimalik. Ööpäevas magas ta kolm tundi, kokku kuus pooletunnist uinakut.

Itaalia maalikunstnik Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci magas ööpäevas kokku vaid kaks tundi. Kuulus maalikunstnik järgis Juppuni unedistsipliini veelgi ekstreemsemalt kui Edison, tehes 20-minutilisi uinakuid iga nelja tunni tagant.

Austria helilooja Wolfgang Amadeus Mozart

Kuulus helilooja magas ööpäevas kokku viis tundi. Ta töötas kella üheni öösel, magas viis tundi ja jätkas kella kuuest hommikul tööd.

Suurbritannia ettevõtja Richard Branson

Branson ei maga ööpäevas rohkem kui kuus tundi. Ta ärkab igal hommikul kell 5.45, teeb trenni ja veedab aega oma perega.

Austria psühhiaater Sigmund Freud

Freud magas ööpäevas kuus tundi (kella ühest öösel kuni seitsmeni hommikul). Ta tarvitas ka kokaiini ning suitsetas ohtralt. Tema elustiil päädis vähi tekkega. Vähi väljalõikamiseks tehti kokku 33 operatsiooni.

USA president Barack Obama

President Obama magab ööpäevas kokku kuus tundi (kella ühest öösel kuni seitsmeni hommikul). President ei maga pikalt, kuid ta peab unetunde väga oluliseks. Valge Maja töötajad peavad pidevalt kaaluma, millised kriisid on piisavalt olulised, et president varem üles ajada.

Prantsuse filosoof Voltaire (kodanikunimi François-Marie Arouet)

Voltaire magas ööpäevas kokku vaid neli tundi (südaööst kella neljani hommikul). Voltaire oli (nii nagu ka prantsuse kirjanik Balzac) väga suur kohvijooja.

Ameerika ärimees Donald Trump

Tuntud ärimees ja miljardär magab ööpäevas kokku vaid kolm tundi. Ta ei mõista, kuidas saab keegi konkureerida kellegagi, kes temast vähem magab.

Suurbritannia poliitik, kunagine peaminister Margaret Thatcher

Thatcher magas ööpäevas neli tundi (kella ühest öösel kuni viieni hommikul).

Ameerika poliitik, teadlane ja leiutaja Benjamin Franklin

Franklin magas ööpäevas kokku kuus tundi (kella kümnest õhtul kella neljani hommikul). Ta toetas igati vara ärkamist. Temalt pärineb ka kuulus ütlemine, et vara magama minek ja vara ärkamine teeb mehe terveks, rikkaks ja targaks.

Infograafikut näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles