Kahe parlamendisaadikuga Rahvaliidule jäävad alles riigi toetusmiljonid

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Kuigi siseministeeriumil tekkis küsimus,  kas nad peaksid jätkama Rahvaliidule toetuse maksmist, kui selle riigikogu fraktsioon lakkas olemast, leidis vabariigi valimiskomisjon, et fraktsioonide koosseisumuudatused ei muuda valimistulemusi ning seepärast jääb ka Rahvaliidule alles riigieelarvest eraldatav toetus.


Küsimus tõusis augusti lõpus, kui siseministeeriumi kantsler Märt Kraft päris valimiskomisjonilt seisukohta, kas ministeerium peaks eelarveaasta jooksul tegema muudatusi erakondadele eraldatud summa osas juhul, kui erakonna riigikogu fraktsiooni suurus muutub.

Rahvaliitu kantsler oma kirjas küll ei nimetanud, kuid see on ainus erakond, mille riigikogu fraktsioonis muudatused on toimunud. Veel aasta alguses kuueliikmeline olnud riigikogu Rahvaliidu fraktsioon lõpetas suvel tegutsemise, kuna neli selle liiget liitusid teiste erakondadega ning lahkusid fraktsioonist. Fraktsiooni saab aga moodustada vähemalt viiest ühes nimekirjas kandideerinud inimesest ning praeguseks on riigikokku jäänud vaid kaks rahvaliitlast – Ester Tuiksoo ja Mai Treial.

Vabariigi valimiskomisjoni esimees ja riigikogu kantselei direktor Heiki Sibul teatas eile vastuseks, et riigikogu valimistel saadud kohtade arvu ei saa samastada riigikogus erakonna fraktsiooni kuuluvate liikmete arvuga. Tema sõnul ei muuda fraktsioonide koosseisus toimunud muudatused valimistulemust riigikogu valimisseaduse mõttes.

Sibul lisas, et ei näe ette, et kõik valituks osutunud erakonna liikmed peaksid ühinema fraktsiooniga või et valituks osutunud erakonna liikmetel oleks kohustus fraktsiooni moodustada.

Siseministeeriumi pressiesindaja Kristel Tuul sõnas, et Sibula vastusega on teema ennast ammendanud ning Rahvaliidule jääb alles nende senine toetus.

Sel aastal saavad riigieelarvest toetust seitse erakonda. Reformierakonna toetus on 25 947 921 krooni, Keskerakond saab 24 273 860 krooni, IRL 15 903 563 krooni, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 8 370 302 krooni ning Rohelised ja Rahvaliit mõlemad 5 022 177 krooni.

Valimiskünnist mitte ületanud, kuid 1,7 protsenti häältest kogunud Erakond Eesti Kristlikud Demokraadid saab toetust 150 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles