Palin rõhutas energia tähtsust julgeolekupoliitikas

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laiemale avalikkusele tundmatu vabariiklaste asepresidendikandidaat ja Alaska kuberner Sarah Palin soovib vähendada USA energiapoliitika sõltuvust välisriikidest.


Palini hinnangul on USA toetumine naftaimpordile oluline julgeolekuküsimus, sest riigi energiapoliitika peaks olema mitmekülgsem, vahendas Reuters.

Ta pidas oluliseks energiarikka Alaska ja teiste USA osariikide vahelise gaasitoru rajamist, mis vähendaks USA sõltuvust «ohtlike välisriikide juhtkondadest».

Vabariiklaste kongressil peetud kõnes viitas Palin Venemaale, kes soovib kontrollida strateegiliselt olulist nafta- ja gaasitorustikku Kaukaasias, mis võimaldab Kesk-Aasia riikide naftat transportida Türgis asuvasse Ceyhani sadamasse Venemaad läbimata.

Tema hinnangul soovib Venemaa kontrollida alternatiivset energiakanalit, mida näitas ka nende sissetung Gruusiasse ja ajada Euroopa liitlased tülli, kasutades selleks relvana energiat.

Samuti mainis ta Venezuela ja Iraani riigipeade ebasõbralikku poliitikat, mis võib energiaressursside hinda maailmaturul oluliselt mõjutada.

Palini arvates peaks keskenduma rohkem kodumaisele toodangule, ehitama tuuma- ja hüdroelektrijaamasid ning pöörama suuremat rõhku alternatiivsetele energiaallikatele.

CNN Newsi teatel kritiseeris ennast «hokiemaks» nimetanud spordilembeline Palin ka teravalt demokraatide presidendikandidaadi Barack Obama poliitikat.

«See on mees, kes võib terve kõne rääkida sõdadest, millest Ameerika osa võtab, mainides seejuures sõna «võit» ainult siis, kui ta räägib oma kampaaniast,» ütles 44-aastane Palin, kes süüdistas Obamat silmakirjalikkuses ja kogenematuses.

Minnesota osariigis asuvas St Paulis toimub USA Vabariikliku erakonna kongress, kus kinnitatakse partei ametlikuks presidendikandidaadiks senaator John McCain.

Palin kiitis oma kõnes McCaini, kes tema hinnangul on mees, kes « teab, kuidas raskeid lahinguid võidetakse». Ta kritiseeris Obama kava tuua USA väed Iraagist välja, kuigi võit «on viimaks silme ees».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles