Liviko: mürgituse põhjustanud alkohol ei saanud olla meie toodang

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Valge tootmisliin.
Viru Valge tootmisliin. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti alkoholitootja sõnul ei saanud Soome-Vene piiripunktis ostetud Viru Valge silti kandnud alkohol, mis põhjustas selle ostjas metanoolimürgituse, tulla nende toodangust ja pidi olema võltsing.

Soome politsei andmetel sattus 21. veebruaril kaheks päevaks Põhja-Karjala keskhaiglasse intensiivravile metanoolimürgitusega mees, kes oli käinud Venemaal, soetanud väidetavalt Värtsiläs Vene poolelt asuvast tax-free poest kaks 0,5 liitrist pudelit alkoholi, millel olid väidetavalt  80-protsendilise Viru Valge viina sildid, ning tarbinud seda.

Liviko juhatuse esimehe Janek Kalvi sõnul on Soome haigla alkoholi päritolu ja võltsingu olemuse tuvastamiseks vajalikud asitõendid kahjuks hävitanud. Ettevõtte esindajad on täna kontakteerunud nii Soome politsei kui ka haiglaga, et leida pudelid, millest väidetav mürgistus alguse sai.

«Pudelite visuaalne analüüs aitaks kindlaks teha nii selle, kas tegemist oli üldse meie kaubamärki kandvate pudelitega, kui ka seda, millist laadi võltsinguga on tegemist, et hinnata muuhulgas ka võimaliku võltsingu mahtu,» ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Nii haigla kui ka politsei kinnitavad, et haigla hävitas aset leidnud mürgistusjuhtumi asitõenditeks olevad pudelis, mistõttu ei ole võimalik tuvastada, millega oli konkreetsel juhul tegu.

Ettevõtte kinnitab, et kõik nende tooted, sealhulgas Viru Valge, on läbivad enne välja saatmist laborikontrollid ja vastavad kvaliteedinõuetele. Liviko labori andmetel ei sisaldanud ükski Livikos 2014. aastal toodetud viin absoluutselt metanooli.

«Kui kinnitust peaks leidma fakt, et Soome-Vene piiripunktis Vene poolel Värtsiläs väidetavalt tax-free poest viinana soetatud alkohol, mis väidetavalt kandis 80 protsendi Viru Valge silti, oli metanoolimürgituse põhjuseks, pidi tegemist olema võltsinguga,» ütles Liviko esindaja.

«Kõik Livikos toodetud alkohoolsed joogid vastavad Euroopa Liidus kehtestatud toiduohutuse ja kvaliteedi normidele ja sõltumatut järelvalvet nende üle teostab Eesti Veterinaar-ja Toiduamet, kes ei ole Livikole teinud ettekirjutusi ega tuvastanud mittevastavusi toodete kvaliteedi osas,» ütles Liviko labori juht Velve Tagger.

«Liviko tootmisprotsessis ja tootmiseks kasutatavates seadmetes ei kasutata kusagil muud piirituse-vesilahust  kui seda, millest valmistatakse tooteid, seetõttu on igasugune võimalik metanooli sattumine toodetesse tehases absoluutselt välistatud,» rõhutas ka ettevõtte tootmisdirektor Riho Sõber.

Ettevõte võttis ühe ühendust ka oma edasimüüjaga Venemaal, kellele andis teada võimalikust võltsimisjuhtumist ning palus abi nii võltsimisjuhtumi fakti kui ka võimaliku ulatuse tuvastamiseks.

Livikos on alates 1997. aastast toimiv kvaliteedisüsteem, millega on kehtestatud ranged normid ja tööjuhendid tooraine vastuvõtmiseks, kontrollimiseks ja toiduohutuse tagamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles