Ilves: raudtee peab ulatuma Poola läänepiirist Läänemereni

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Margus Ansu

President Toomas Hendrik Ilves keskendus eile õhtul Krynicas toimunud kahepoolsetel kohtumistel Poola presidendi Bronisław Komorowski ja Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barrosoga Balti riikide transpordiühenduste probleemidele ülejäänud Euroopaga.


«Raudtee Euroopa rööpmelaiusel peab ulatuma Poola läänepiirist Läänemereni,» ütles Ilves presidendi kantselei teatel kohtumisel Poola liidriga. «See võtab meilt tupiktee staatuse, kuhu ei pääse või kust edasi ei pääse,» lisas ta.

Eesti riigipea märkis, et tänased ühenduskoridorid, mis läbivad kolme Balti riiki ja Poolat on jäänud Külma sõja aegse Euroopa tasemele. «See ei ole sobiv kaasaegsesse Euroopasse, kus me täna räägime arenenud, integreeritud ja konkurentsivõimelisest Euroopa Liidust.»

Ilves pidas oluliseks Balti riike ja Poolat puudutavatele transpordiühendustele parimaid lahendusi otsides nelja maa valitsuste väga tihedat koostööd.

«Ühtlasi on toppama jäänud Via Baltica. Ootan kõikidelt riikidelt sellele projektile pühendumist ja sellega edasi liikumist. Via Balticast rääkides ei räägi me ju ainult füüsilistest transpordivõimalustest, vaid palju enamast,» märkis Eesti riigipea.

Eesti riigipea arutas ka kahepoolsel kohtumisel Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barrosoga, kuidas jõuda olukorrani, et Portugalist lõunas kuni Eestini põhjas oleksime kõik ühel moel ühendatud Euroopa südamega.

«Eesti on üks kõige enam poliitiliselt integreeritud Euroopa Liidu riike, kuid mitte veel majanduslikult. Vajame nii ühenduse tuge kui ka piirkondlikku koostööd nii transpordi kui energeetika ühendusteede rajamiseks ülejäänud Euroopa Liiduga,» toonitas president Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles