Suur risk, mis kaasneb ülemagamisega

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue Ameerikas tehtud uuringu järgi on nendel, kes regulaarselt liiga kaua magavad, suurem võimalus erinevate terviserikete tekkeks. 

Kuigi nädalavahetustel pikalt magamine tundub tihtipeale enda premeerimisena, võib regulaarne ülemagamine olla märk terviseprobleemidest, kirjutab Time.

Hiljuti tehtud uuringust selgub, et inimestel, kes magavad kauem kui kaheksa tundi päevas, on suurem võimalus saada südamerabandus, kui nendel, kes magavad kuus kuni kaheksa tundi.

Uuringus, mille avaldas Ameerika meditsiiniväljaanne Neurology, uuriti kümne aasta vältel pea 10 000 inimest vanuses 42 kuni 81. Andmeid registreeriti nii nende magamisharjumuste kui ka infarkti saamise võimaluse kohta.

Umbes seitse inimest kümnest magas keskmiselt kuus kuni kaheksa tundi ja üks kümnest magas keskmiselt rohkem kui kaheksa tundi ööpäevas. Neil, kes magasid kõige kauem, oli keskmisest 46 protsenti suurem võimalus saada infarkt.

Samas on varasemad uuringud näidanud, et ka liiga vähene magamine suurendab infarkti saamise riski. Teadlased spekuleerivad, et pikk magamine võib olla seotud suurenenud põletiku tekkimise võimalusega, mis võib omakorda viia veresoonkonna probleemideni.

Teadlaste sõnul tuleb jätkata selle teema uurimisega, sest ühtlasi ei ole infarkt ainus terviserike, mida ülemagamine võib põhjustada.

Siiski nendivad uuringu läbiviijad, et harva pikalt magamine ei ole ilmselt seotud ühegi terviseprobleemiga. Küll aga tuleks minna kontrolli, kui ülemagamine on muutunud regulaarseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles