Kolmandik börsifirmade omanikest on peidus

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaaalastele kuulub alla poole börsiettevõtetest.
Välismaaalastele kuulub alla poole börsiettevõtetest. Foto: Allikad: Eesti väärtpaberikeskus, Postimee

Eesti ja Soome börsiettevõtete omanikkond on ilmselt kõige läbipaistvam kogu maailmas, sest tänu avalikele aktsiaraamatutele saab igaüks välja uurida, kas tema naabrimees on Baltika, Tallinki või mõne muu kohaliku börsiettevõtte aktsionär. Ja seda isegi juhul, kui tal on vaid üks selle ettevõtte aktsia.

Mis aga puutub ettevõtete välisaktsionäridesse, siis nendest on suurem osa varjatud. Eesti Väärtpaberikeskuse andmetel kuulub välisinvestoritele 40 protsenti Tallinna börsil noteeritud ettevõtete aktsiatest, neist kolm neljandikku kasutavad esindajakontosid.

Postimehe arvutuste kohaselt kuulub esindajakontode omajaile 30 protsenti Tallinna börsiettevõtete väärtusest. Esindajakonto tähendab seda, et pank, mis on ettevõtete aktsiaraamatutes märgitud aktsiate omanikuna, ei ole nende omanik, vaid üksnes aktsiate hoidja. Aktsiate tegelikku omanikku pole üldjuhul teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles