Narva hääletas Keskerakonna ja sotside poolt

Irina Tokareva
, venekeelse Postimehe reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimispäev Narvas
Valimispäev Narvas Foto: Irina Tokareva

Paarkümmend Narva valijat, kellega eile ennelõunal vestles postimees.ru, ütlesid, et Ida-Virumaa venekeelsel valijal tasub hääletada ainult kahe erakonna poolt: Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid.

«Mina hääletasin Yana Toomi poolt: ta võitleb vene koolide ja venekeelse hariduse eest, kirjutab sellest väga häid artikleid, huvitavalt, targalt, arusaadavalt,» ütles Eesti elektrijaama 55-aastane tööline Konstantin. «Mulle meeldib, et ta ei karda midagi, valdab suurepäraselt nii vene kui ka eesti keelt ja võib valitsuses seista mõistlikult venekeelsete elanike huvide eest. Muidugi, ma saan aru, et ta ei pruugi pärast valimisi riigikokku minna, vaid jääb edasi europarlamenti, aga siis lähevad tema hääled teistele keskerakondlastele, keda ma samuti usaldan. Kõige rohkem meeldib mulle Savisaar – kui Narvas saaks tema poolt hääletada, siis seda ma ka teeksin.»

30-aastane Eduard kolis hiljaaegu Narvast Tallinna, kus tal õnnestus leida tasuv töö. «Hääletasin Keskerakonna poolt – mitte et ma ootaksin neilt mingeid muutusi, aga vähemalt ei ole see partei häälestatud venelaste vastu. Savisaar teeb üldse inimestele palju head: tasuta transport, munitsipaalelamud, heategevus. Kui oleksin jõudnud ennast Tallina elanikuks registreerida, oleksin hääletanud kindlasti Savisaare poolt,» rääkis Eduard.

Üks eesti vanapaar oli tulnud hääletama Jevgeni Ossinovski poolt: «Reformierakond on liiga kaua valitsuses olnud. Vaja on muutusi, värsket verd riigikogus. Aga Savisaar on juba liiga vana. Tuleb anda võimalus noortele.»

«Valimistel osalevatest erakondadest saavad võita ainult kolm: Reformierakond, Keskerakond või sotsiaaldemokraadid. Sotsiaaldemokraadid tegutsesid valimiste eel Narvas teistest aktiivsemalt, kohtusid palju valijatega, ma käisin ka Jevgeni Ossinovskiga kohtumas. Mulle meeldib nende programm. Loodan väga, et see erakond suudab kas või natuke parandada lihtsate inimeste elu, sellepärast otsustasingi nende poolt hääletada,» ütles 49-aastane kooliõpetaja Natalja.

«Mina ei hääletanud erakonna, vaid omaenda tuleviku poolt. Ma töötan raudteel ja mõistan, et ilma heanaaberlike suheteta Venemaaga, ilma Vene transiidita ootab meie ettevõtet krahh. Keskerakond on ainuke partei, mis on valmis arendama suhteid Venemaaga, mitte ei otsi põhjust tülitseda. Me võime kui palju tahes sõbrustada Euroopaga, ja see on arvatavasti ainult kasuks, aga meie raudteed see sõprus ei aita. Peale Keskerakonna meeldivad mulle sotsiaaldemokraadid, ma arvan, et neil on kõige parem sotsiaalne programm. Ma oleksin võinud ka nende poolt hääletada, aga minu prioriteet on töökoha säilitamine,» rääkis 35-aastane Nadežda.

Narva suurimas valimisjaoskonnas kultuurikeskuses Geneva, mille valijate nimekirjas on 3582 inimest, oli kella 12ks hääletamas käinud 886 inimest. Esimesed olid platsis täpselt kell üheksa, kui jaoskond uksed avas, aga väikesed järjekorrad tekkisid kabiinide taha alles päeva peale. Kokku on Narvas sel korral õigus riigikogu valida 22 992 inimesel, kellest kella 12ks oli hääle andnud 23,6 protsenti.

Narva linnasekretäri Ants Liimetsa sõnul oli valimisjaoskondades kõik rahulik, teateid rikkumistest polnud temani jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles