Politsei manitseb seenelisi ettevaatlikkusele

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets.
Mets. Foto: Pixtal/SCANPIX

Politsei palub kõigil sügisesse metsa suundujatel võtta kaasa mobiiltelefon, riietuda vastavalt ilmastikule ning võimalusel mitte minna metsa üksi.

«Metsaeksinud seenelised on politsei igasügisene mure. Enamasti on selles osas probleeme vanemas eas inimestega, kuid metsa on eksinud ka nooremaid seenekorjajaid,» ütles Põhja prefektuuri juhtimiskeskuse vanemkomissar Valdo Põder.

«Sügisesse metsa mineja peaks olema ettevaatlik ja juba ette arvestama eksimisvõimalusega. Selga tuleb kindlasti panna soe ja vihmakindel riietus, kaasa võtta laetud akuga mobiiltelefon ning kodustele tuleks teada anda metsamineku ajast ja kohast ning millal seenelist tagasi võib oodata.»

Vanemkomissari sõnul on suurim oht, mis eksinut ja ööseks metsajäänut ähvardab, alajahtumine.

«Alati tuleb arvestada oma tervisliku seisundi ja füüsiliste võimetega. Kui väsinud eksleja märgades riietes külmale maapinnale magama jääb, võib juhtuda, et tema tervislik seisund ei võimalda hommikul enam liikuda. Just seetõttu peaks metsa minemisel riietuma soojalt ning ka tikud kaasa võtma,» hoiatas Põder.


Soovitused metsa minejale:


*Minge metsa mitmekesi*Riietu ilmastikule vastavalt, arvesta vihmavõimalusega*Riietu erksavärvilistesse riietesse. Seeneline pole jahimees, keda märgata ei tohi*Võta kaasa laetud akuga töökorras mobiiltelefon ja tikud*Teavita lähedast või tuttavat oma plaanidest ja orienteeruvast ajast, millal tagasi oled*Kui oled maastikul või metsas eksinud, ära satu paanikasse*Võimalusel helista 110 või 112*Ära raiska telefoniakut tuttavatega lobisemiseks*Kirjelda võimalusel oma asukohta silmatorkavate maamärkide järgi - näiteks järv, soine ala, tihnik vms, et otsijatel oleks millegi järgi orienteeruda

*Peale helistamist jää paigale, et mitte sattuda juba politsei poolt läbi otsitud alale

*Kui helistamine pole võimalik, järgi liikudes metsasihte, kraave, jõgesid ja otsi lagedaid avaraid alasid, kust sind on parem märgata.*Kui kuuled pimedas helikopteri müra mine lagendikule*Liikudes jäta endast maha märke

*Kui oled metsast välja jõudnud, anna sellest ka teada, sest sind võidakse juba taga otsida

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles